Ze hadden hun schaapjes geteld - Benny Lindelauf & Marieke Nelissen


Gili wil net als haar broers herder worden, maar die hebben zo hun twijfels. Zijn meisjes wel geschikt om schapen te hoeden? Dan laat Gili op en koude decembernacht haar lievelingsschaap uit de kudde ontsnappen. Krijgen haar broers toch gelijk?

 

In het pikkedonker gaat Gili op zoek naar haar schaap. Ze kan maar beter niet verdwalen of in een ravijn vallen. En aan gevaarlijke wolven denkt ze liever helemaal niet. Maar het punt met verdwalen is dat je het pas doorhebt als het al is gebeurd… (flaptekst)

Het Kerstverhaal uit de Bijbel is al meerdere malen (her)verteld voor kinderen. Op veel verschillende manieren. Denk maar aan de Bijbel op rijm van Marianne Busser en Ron Schröder. Benny Lindelauf heeft het bekende verhaal subtiel verwerkt in een compleet ander verhaal. Het verhaal over Gili.

 

In het begin heb je dat niet eens door. Je leest gewoon een nieuw boek over het meisje Gili dat graag herder wil worden. Maar ze laat haar lievelingsschaap ontsnappen. Tijdens haar zoektocht naar het schaap komt ze een man en een vrouw op een ezel tegen die haar de weg vragen. De eerste link met het kerstverhaal is gelegd. Uiteindelijk komt de geboorte van Jezus zelfs aan bod.

 

Lindelauf doet dit op een dusdanig mooie manier dat je ook als ongelovige dit boek mooi kunt vinden, zonder het gevoel te hebben dat je in de bijbel leest. Zijn schrijfstijl is niet makkelijk, maar het leest soepel. Hij schuwt mooie zinnen en beschrijvingen van de omgeving niet en dit zorgt voor een compleet plaatje. Zonder naar de illustraties te kijken heb je al een beeld van het verhaal, de personages en de omgeving.

 

Maar de illustraties van Marieke Nelissen zijn een enorme toevoeging aan dit boek. Nelissen is steeds meer naam aan het maken in kinderboekenland. Ze illustreerde een heruitgave van een boek van Paul Biegel veel boeken over natuur en het prachtige boek Het verlangen van de prins van Marco Kunst. Ook in dit boek schittert ze weer. De illustraties, volledig in kleur, pakken de sfeer van het verhaal. Je geniet mee van de prachtige natuur en de mooie kleuren die ze gebruikt. Alleen het omslag is al betoverend en een reden om het boek uit de kast te pakken en te gaan lezen.

 

Een erg goede combinatie, Lindelauf en Nelissen. Dit boek is een prachtig nieuw kerstverhaal met een mooie knipoog naar het Bijbelse kerstverhaal. Een aanrader.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.