Interview - Pieter Koolwijk
©Isabelle de Groot, 2022
Pieter Koolwijk (1974) groeide op in Zuid-Holland, maar woont al geruime tijd in de provincie Drenthe. Hier was het waar hij het schrijven herontdekte en Vlo en Stiekel tot leven kwamen. Uitgeverij Lemniscaat was enthousiast over het verhaal en gaf Pieter de kans om te debuteren.
Met het boek Gozert won hij de Gouden Griffel.
Pieter houdt van vrolijke verhalen vol met vreemde situaties die eigenlijk net niet kunnen. Die vindt hij het leukst om te lezen, maar vooral om zelf te schrijven. Want dat doet hij het liefst.
Helemaal als hij iets mee kan geven om net wat langer over na te denken.
Hoe kwam u op het idee van ‘De trollen van Leif’?
Linde (Faas, red.) woont in Noorwegen en wilde heel graag een keer iets met haar omgeving doen. En ik heb van jongs af aan al een voorliefde voor Vikingen. Dan is één en één gewoon twee. Dan krijg je een dunner boek dan bijvoorbeeld Gozert dat ook goed door jongere kinderen gelezen kan worden. Een verhaal over Noorwegen, trollen en Vikingen.
Waar schrijft u het liefst?
Op mijn werkplek in de hoek van de huiskamer. Dat is echt de enige plek waar ik lekker kan schrijven. Omring door goede boeken, mijn eigen vertrouwde omgeving en goede muziek uit mijn koptelefoon.
Wat is er zo fijn aan de samenwerking met Linde Faas?
Heel veel. We zijn erg goed bevriend en durven elkaar de waarheid te vertellen. Dat werkt gewoon goed. Bovendien heeft ze aan een half woord genoeg. Ze snapt me. En we houden van dezelfde soorten sfeer. Dus ons werk sluit goed op elkaar aan.
Waarom denkt u dat Gozert zo’n succes is geworden?
Dit vind ik oprecht een lastige vraag. Ik vind namelijk Luna en Prutje minstens even goed. Het kan niet zijn omdat ik een maatschappelijk probleem aan de kaak stel, want dat doe ik in ieder boek. Ik merk dat er voor veel mensen iets in zit waar ze iets mee kunnen. Misschien dat?
'Koolwijk beschrijft de band tussen Luna en haar familie op een bijna tedere manier. Hoe ze met haar zussen omgaat, maar ook hoe moeilijk iedereen het vindt dat Luna stemmen hoort. Juist door ook deze dingen zo te beschrijven wordt het boek indrukwekkender. Misschien kan het mensen helpen die in een soortgelijke situatie zitten.' De Leesplank (2021) over Luna
Wat zou u nog willen bereiken als kinderboekenschrijver?
Het lijkt mij heel erg tof als er ooit een boek verfilmd zou worden. Maar wat ik echt wil bereiken is dat het met mijn boeken zo goed blijft gaan als het momenteel gaat.
Wat zijn uw favoriete kinderboekenschrijvers en illustratoren?
Poeh… Roald Dahl natuurlijk. Maar ook Neil Gaiman, Anna Woltz en Lucy Strange. En Sanne Rooseboom, al voelt het soms oneerlijk om haar te noemen omdat we zo goed bevriend zijn. Het laatste boek van Yorick Goldewijk vind ik heel erg goed. Mijn favoriete illustrator is Linde Faas. Ik zou haar zelfs boven Quentin Blake verkiezen, die natuurlijk een fenomeen is. Verder nog Georgien Overwater en Sophie Pluim.
Noem 1 favoriet kinderboek!
De Griezels van Roald Dahl.
Als je een dag zou kunnen ruilen met een karakter uit een van je boeken, wie zou dat dan zijn en waarom?
Met de baas van de wereld. Het lijkt me heerlijk om zo een supersonische schuilplaats te hebben en te kunnen vliegen met een winkelwagentje. En wie weet stiekem nog iets veranderen in de wereld.
Wat vindt u van de leesbevordering in boeken?
Goed dat het er is, maar eigenlijk gaat het gewoon over het enthousiast maken voor mooie verhalen en het nut van lezen in te laten zien. Ik geef zelf ook lezingen op bijvoorbeeld PABO’s waarin ik aan de toekomstige leerkrachten uitleg dat het belangrijk is dat er iets met boeken wordt gedaan in de klas. Als mijn juf op de lagere school dat niet had gedaan, had ik nooit de Gouden Griffel gewonnen.
Afbeeldingen behoren aan uitgeverijen Lemniscaat, Gottmer, en De Fontein en desbetreffende illustratoren/auteurs.
Maak jouw eigen website met JouwWeb