Eindejaarslijstje 2022


Het was weer een heerlijk boekenjaar! Alweer een heel jaar met De Leesplank! Er zijn zoveel mooie nieuwe boeken uitgekomen die ik zeker niet allemaal heb kunnen lezen! Maar van de boeken die ik heb gelezen hierbij mijn Eindejaarslijstje! Mijn top 5 Nederlandstalige Kinderboeken die zijn uitgekomen in 2022. 

De nummer 4 en 5 heb ik gelezen, maar nog niet gerecenseerd! Die recensies volgen snel, maar jullie zullen begrijpen dat die positief zijn!

Wil je mijn hele recensie lezen van de top drie? Klik dan op het omslag. 

Ook wil ik alle uitgeverijen bedanken die recensie-exemplaren beschikbaar hebben gesteld! Zonder hen had ik niet zoveel boeken kunnen recenseren. 

En natuurlijk wil ik alle volgers, lezers en boekliefhebbers bedanken die afgelopen jaar mijn recensies hebben gelezen, feedback hebben gegeven en mij hebben gesteund! Op naar een mooi boekenjaar 2023!


Een boek dat vanaf de aankondiging al zorgt voor opwinding in de kinderboekenwereld. Zo’n boek is Mot en de metaalvissers van Sanne Rooseboom. En ook na het lezen zorgt dit boek nog steeds voor opwinding.

Sanne Rooseboom heeft een kinderboek geschreven met een groot verhaal dat bestaat uit veel kleine verhaaltjes die op het eind allemaal samenkomen. De personages zijn stuk voor stuk interessant en hebben een duidelijke rol in het verhaal.

De illustraties van Sophie Pluim zijn fantastisch.

Wat mij betreft een boek dat ik vaak ga herlezen en anderen zeker aanraad om te lezen!


Ook dit deel is weer een heerlijk avontuur. Dat komt allereerst door de prettige schrijfstijl van Hassing. Het taalgebruik is origineel en modern. Hij gebruikt soms moeilijke woorden, die meteen op een subtiele manier uitgelegd worden. Het boek leest daardoor soepel en is erg prettig om voor te lezen.

Dit deel deed me op sommige momenten erg denken aan de boeken van Paul Biegel.

Persoonlijk denk ik dat Hassing per deel groeit in zijn schrijven en bedenken van verhalen. Het is origineel en leest zo fijn weg dat ik alleen maar meer wil lezen! De illustraties van Linde Faas zijn prachtig sfeervol en passend bij het boek. 

Een aanrader deze serie!


Kunst heeft een redelijk kort en bondig boek geschreven over een heftig onderwerp. Hij heeft dit goed uitgewerkt, zodat de lezer alles samen met de hoofdpersoon beleeft en naar een oplossing probeert te zoeken. Het verhaal hard binnenkomen en gebeuren er moeilijke dingen. Verwacht zeker geen sprookje zoals Het verlangen van de prins! Passend bij de gebeurtenissen in dit boek is het taalgebruik, waarbij bijvoorbeeld af en toe wordt gescholden. Al met al betekent dit dat het boek niet geschikt is voor jonge lezers. Ik heb bewondering voor Marco Kunst. Zulke verschillende boeken en – in mijn ogen – allemaal goed.

Een schrijver om in de gaten te houden.


Nooit las ik een boek van De Gorgels… Maar waarom eigenlijk niet? Toch een beetje een vooroordeel omdat het is geschreven door een BN-er. Maar na het luisteren van de Grote Vriendelijke podcast aflevering met Jochem Myjer moest ik er toch echt aan geloven. 

Ik schreef nog geen recensies over de boeken maar die komen eraan. En ik ben helemaal fan nu! Wat een leuke wezentjes heeft Myjer gecreëerd.

Ook dit laatste deel is een goed boek met een mooi verhaal. Een waardige afsluiter van de trilogie. Ik ga de boeken nog missen ook nu…

Ook de illustraties zijn prachtig en een mooie aanvulling op het verhaal!


Wie is er geen fan van Linde Faas? Ik denk dat niemand haar illustraties niet mooi vindt. En nu is er weer een eigen prentenboek van deze illustratrice. En wat voor één! Over de winter, de sneeuw en Scandinavië. Wat wil een mens nog meer.

Dit boek is qua verhaal simpel, doeltreffend en prachtig. De illustraties maken het alleen maar mooier. Wat een bijzonder prentenboek. Met veel verschillende blauwtinten zorgt Faas er toch voor dat geen enkele prent saai is of teveel op een ander lijkt. 

Een prachtig prentenboek om uren naar te kijken!