Sofie ligt ’s nachts in bed, maar slapen is wel het laatste waar ze aan denkt. Voor haar raam staat een REUS, die haar uit bed plukt en ontvoert!
Toch heeft Sofie geluk: de Grote Vriendelijke Reus is heel aardig en grappig. Hij gebruikt de RAARSTE woorden. Maar wat hij Sofie vertelt over de andere reuzen is vreselijk.
Kunnen Sofie en de GVR een plan bedenken om ze tegen te houden? (flaptekst)
Na Mijn vader in de mottenballen en Gevaarlijk water wist ik dat wanneer Marte Jongbloed nog een keer een historisch boek zou schrijven ik het hoe dan ook wilde lezen. Beide titels zijn fijne boeken over iets in de geschiedenis. En dan op een fijne manier beschreven, het voelt nergens als een geschiedenisles en het zijn redelijk korte boeken. De meeste historische romans zijn lijvig en dat schrikt jongeren soms toch af. Nu is er dus weer een nieuwe met een prachtige omslagillustratie van Marieke Nelissen die eerder ook Gevaarlijk water van een prachtig omslag voorzag. Het nodigt uit tot lezen!
Dit boek gaat over Leiden tijdens de Spaanse bezetting. Van de bezetting zelf merk je weinig in het verhaal, behalve dat er steeds minder voedsel is en de spanning onder de mensen groeit. Verder lees je niet over gevechten en soldaten. Dat is een fijne afwisseling. Dit boek gaat over een Bregje, en wees die terechtkomt bij vrouw Louwe om haar te helpen. Vrouw Louwe is vroedvrouw en leert Bregje de kneepjes van het vak. Je leest hoe dit duo vecht om te overleven. Ook wanneer de pest opnieuw uitbreekt.
Er is dan ook nog een andere wees, een vriend van Bregje die steeds terugkomt in het verhaal en uiteindelijk belangrijk wordt. Een fijne toevoeging, zodat Bregje ook nog contact heeft met een leeftijdsgenoot.
Het verhaal is misschien niet super spannend, maar het is wel meeslepend. Je wilt meelezen en bent benieuwd wat er nog meer gaat gebeuren. Marte Jongbloed geeft de lezer echt een inkijkje in het leven als burger in Leiden tijdens de bezetting. Maar ook een inkijkje in het leven en de gedachten van een meisje dat bij de nonnen is achtergelaten als baby. Haar ouders leven dus waarschijnlijk nog, maar die kunnen óf willen niet voor haar zorgen?
Het boek is prachtig, leerzaam en emotioneel. Een aanrader om te lezen, net als de twee eerder genoemde titels van Jongbloed. Ik hoop dat er nog veel meer van dit soort historische boeken van haar gaan verschijnen: ik kijk daar in ieder geval naar uit.
Reactie plaatsen
Reacties