

Mei 1940. Joop is net dertien geworden en woont in Rotterdam. Hoewel de Duitsers de stad een paar dagen eerder binnenvielen, voelt het nog niet als oorlog. Tot op 14 mei het luchtalarm afgaat en Joop op pad wordt gestuurd om zijn broer Anton te waarschuwen.
Dan vallen de bommen en verandert Rotterdam in een vuurzee. In de puinhopen probeert Joop te redden wat er nog te redden valt… (flaptekst)
Dit is alweer de vierde historische roman voor 10 plussers van Marte Jongbloed. Tot nu toe heb ik elk deel met veel plezier gelezen. Het zijn toegankelijke boeken over een belangrijk onderwerp in de Nederlandse geschiedenis. Nu is er dus 1300 bommen in 13 minuten over het bombardement van Rotterdam. Ergens ben ik altijd een beetje schuw wat betreft het lezen van een boek over de Tweede Wereldoorlog. Er zijn er al zoveel. Is een nieuwe dan nodig?
Marte Jongbloed heeft weer een mooi, compact historisch boek geschreven. Misschien over een bekend onderwerp maar het is toch een heel ander boek dan ik ooit eerder heb gelezen. Het gaat over Joop die zijn broer op te halen wanneer het luchtalarm afgaat. Hij overleeft de bommen en komt er dan achter dat zijn huis helemaal weg is. Gelukkig komt Joop er snel achter dat zijn familie nog leeft, maar waar zijn ze? Wat volgt is een zoektocht door een gebombardeerd Rotterdam met diverse ontmoetingen en bijzondere situaties.
Marte Jongbloed weet de setting, de gevoelens en de personages op een prachtige manier te beschrijven. Je hebt meteen een beeld, je leeft mee met Joop en alle andere personages en hoopt vurig dat hij zijn familie gaat vinden. Ergens is het lastig dat dit verhaal zich aan het begin van de oorlog afspeelt, want je wilt stiekem wel weten hoe Joop en zijn familie de komende vijf jaar gaan ervaren.
Het omslag van Marieke Nelissen is weer prachtig en sfeervol. Mooi dat Luitingh-Sijthoff deze boeken als reeks uitgeeft in een mooi formaat en met een mooie opmaak. Zo zijn de boeken nog aantrekkelijker. Ik ben benieuwd naar een mogelijk volgend deel.
Reactie plaatsen
Reacties