De glazenwasser van het Rijksmuseum


De twaalfjarige Freddie woont alleen in een torenkamertje in het Rijksmuseum. Sinds de dood van zijn vader is hij daar de glazenwasser. Op een nacht ziet hij een groepje mannen ‘De Nachtwacht’ onderzoeken. Wat zijn ze van plan? Freddie raakt verwikkeld in een avontuur vol wilde achtervolgingen, schilderijen die tot leven komen en raadsels die hem terug in de tijd brengen.

Ergens in het Rijksmuseum is een geheim verborgen dat verbonden is met zijn eigen verleden… (flaptekst)

Sinds de aankondiging van dit boek keek ik er naar uit. Het prachtige omslag van Marieke Nelissen maakt nieuwsgierig en intrigeert. De titel is ook al interessant, is er maar één glazenwasser in het Rijksmuseum? En ook de flaptekst maakt nieuwsgierig. Schilderijen die tot leven komen? Terug in de tijd? Genoeg om dit boek te willen lezen.

 

En Astrid Sy stelt ook zeker niet teleur. Want wat een bijzonder boek heb ik gelezen. Freddie is sinds de dood van zijn vader de nieuwe glazenwasser van het Rijksmuseum. Hij woont helemaal alleen in het torentje van het museum. Eigenlijk is hij trouwens niet eens alleen maar glazenwasser, hij is meer de conciërge. Hij repareert van alles. Zijn vader heeft bijvoorbeeld de Nachtwachtgleuf ontdekt. Mocht het schilderij snel uit het museum worden gehaald kan dat door een gleuf in de vloer. Dit komt later in het verhaal ook nog eens van pas.

 

Sy heeft een ingenieus verhaal bedacht over een bijzonder genootschap. Het College van Rijksadviseurs voor de Monumenten van Geschiedenis en Kunst heeft echt bestaan, maar in haar boek is dit een dekmantel voor de VIA’s. Ik ga hier verder niets over verklappen, als je benieuwd bent moet je dit boek echt lezen. Astrid Sy weet als geen ander dit spannende avontuur te beschrijven. Het is bizar hoe het soms best gruwelijk wordt met veel moord, maar dit toch op een manier wordt beschreven dat het nergens té eng wordt. Hoe Sy dit verhaal heeft bedacht met raadsel en schilderijen die tot leven komen en zelfs tijdreizen is bizar. Alles klopt tot in de puntjes. Vaak wanneer je een boek leest over tijdreizen komt er toch een moment dat je als lezer denkt: Hm, dit klopt allemaal niet. Maar in De glazenwasser van het Rijksmuseum komt dat moment niet. Alles klopt. Echt geweldig gedaan.

 

Ook wil ik nog even benoemen hoe fantastisch de schilderijen en het Rijksmuseum zijn verweven in het verhaal. Astrid Sy heeft duidelijk veel onderzoek gedaan naar de kunst en het museum waardoor dit allemaal zo goed tot hun recht komt in het boek. Ik wil nog een keer naar het Rijksmuseum om alles te bekijken. En stiekem wil ik ook gewoon een VIA zijn.

 

Ik raad iedereen aan om dit boek te lezen. Iedereen die van kunst, avontuur, tijdreizen, fantasy, mysterie en/of raadsels houdt. Dus eigenlijk gewoon iedereen. De prachtige illustraties van Marieke Nelissen maken dit boek nog eens helemaal af. Prachtig hoe ze het Rijksmuseum heeft geïllustreerd en hoe door haar lijsten duidelijk wordt wanneer er iets gebeurt in een schilderij. In een schilderij? Ja, maar om te begrijpen wat ik daarmee bedoel moet je het boek lekker zelf lezen.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.