Tot over mijn oren in het plastic - Daniël Poolen & Merel Corduwener


Je kunt het je bijna niet meer voorstellen, maar ooit vond iedereen plastic een WONDERMATERIAAL. Nu hebben we onze buik er vol van. HOE IS DAT ZO GEKOMEN?

 

In dit boek staat het complete verhaal van plastic. Je leest alles over de goede, maar ook de slechte kanten. Je maakt een reis door de geschiedenis van plastic, van biljartbal tot biljoenen kilo’s afval. Je leert wat plastic is, hoe we het maken en welke verschillende soorten je elke dag tegenkomt. Je komt erachter dat we elk jaar meer plastic gebruiken, en daarmee elk jaar de aarde meer vervuilen. GELUKKIG IS ER OOK GOED NIEUWS: daar kunnen we iets aan doen! (flaptekst)

Een boek over plastic. En dan ook nog eens geen fictie, maar non-fictie: het is allemaal waar. Om eerlijk te zijn nodigt dit niet meteen uit tot lezen. Maar door het enthousiasme van uitgeverij Gottmer en de auteurs, de filmpjes op sociale media en de mooi vormgegeven voorkant werd ik toch nieuwsgierig.

 

En wat blijkt? Ik wist bijna niets van plastic. Op school heb ik natuurkunde en scheikunde zo snel mogelijk laten vallen. Na het lezen van dit boek weet ik precies hoe plastic is gemaakt en waar het uit bestaat. Is het dan wel een leuk boek? Ik vind van wel. Maar het is geen boek om in een middagje door te lezen tot hij uit is. Gewoon elke dag een hoofdstuk. Want je krijgt veel (nieuwe) informatie. En dan ligt de valkuil op de loer dat dit een school-boek wordt. De toon in dit boek is echter totaal niet belerend, maar informerend met humor en enthousiasme. Ook de geschiedenis van plastic komt aan bod, maar dat gaat redelijk vlug en je hebt nooit het idee dat je bij een saaie geschiedenisles zit.

 

Het is goed, helemaal in deze tijd, om kinderen bewust te maken van de klimaatverandering en bijvoorbeeld de plasticsoep. Dit gebeurde ook al in bijvoorbeeld Superjuffie in de soep van Janneke Schotveld, maar dat is een fictief verhaal. Daniël Poolen kiest ervoor om enkel feiten te vertellen. Daardoor komt het extra hard binnen. De conclusie is duidelijk: we gebruiken veel te veel plastic en gooien het daarna weg.

 

De illustraties van Merel Corduwener zijn sprekend en helpen goed bij de soms moeilijke informatie. Door de illustraties goed te bekijken krijg je soms nét even meer duidelijkheid over wat er zojuist is verteld. Een goede aanvulling.

 

Een mooi boek over plastic. Wat mij betreft een aanrader.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb