De waanzinnige boomhut van Andy en Terry blijft maar groeien. Heel wat van hun avonturen waren te WAANZINNIG voor een boek… tot nu!
In welk dier verandert Terry Andy met zijn toverstaf?
Hoe krijg je een stoel uit je neus op Stoel-In-Je-Neusdag?
Wat ruimt de supertopper-zuigeropper allemaal op?
Waar wacht je op? Lees snel dit boek! (flaptekst)
Wat een ophef in Kinderboeken-Nederland toen bekend werd gemaakt wie het kinderboekenweekgeschenk ging maken. Want het waren geen Nederlandse auteurs, maar buitenlandse auteurs. En nog nooit eerder werd het geschenk gemaakt door een niet-Nederlandse auteur. De meningen waren verdeeld, maar toch overwegend negatief. Ergens begrijp ik dat. We hebben genoeg goede auteurs in ons taalgebied die nog nooit het kinderboekenweekgeschenk hebben geschreven. ‘De keuze is reuze’. Dus waarom dan kiezen voor een ontzettend populair buitenlands-duo, dat al genoeg boeken verkoopt?
Maar toch… Het Kinderboekenweekgeschenk is een mooie kans om kinderen aan het lezen te krijgen. Het is een klein, dun boekje. En nu het een deeltje in de ‘Waanzinnige boomhut’-serie is willen kinderen dit boek hebben! En daarvoor zullen ze toch echt een ander boek moeten kopen. De Nederlandse boekverkopers krijgen daarmee de kans om van origine Nederlandstalige boeken te promoten en te verkopen. Dankzij dit Kinderboekenweekgeschenk kunnen ze veel kinderen bereiken. Dus heb ik er ook begrip voor dat deze auteurs zijn gekozen.
Het boek zelf is wat we gewend zijn. De grote, de dikte, alles is hetzelfde als de eerdere kinderboekenweekgeschenken. Eerlijk gezegd heb ik nog geen enkel deel uit deze serie gelezen. Het Kinderboekenweekgeschenk is dus mijn vuurdoop. Na het lezen heb ik een duidelijke conclusie: ik ga geen andere delen lezen. Maar ik kijk minder negatief tegen de serie aan dan eerst. Het is een prettig boek en ik kan nu meepraten over de serie.
Het is gewoon een leuk boek. De schrijfstijl is soepel en sleurt je mee door het boek. De vele illustraties zorgen voor nog meer vaart in het verhaal. De verhalen zijn absurd, maar daardoor spreken ze juist aan en is de lezer benieuwd naar wat er nog gaat komen.
Wel denk ik dat het enkel zo goed uitpakt door de gouden combinatie van auteur en illustrator. Ze vullen elkaar tot in de puntjes aan en zorgen voor eenheid in het boek. Alles klopt gewoon. En de vertaling van Edward van de Vendel is (zoals we gewend zijn van hem) goed.
Wat mij betreft een goede keus voor het Kinderboekenweekgeschenk. Het boek is leuk, grappig en nodigt uit tot lezen. Het thema van de Kinderboekenweek: ‘Giga-groen’, komt niet heel uitgebreid naar voren. Maar dat is in dit boek zeker geen minpunt. De verhalen spelen zich af in een boomhut, dat is ook in de natuur en stimuleert hopelijk het buitenspelen!
Reactie plaatsen
Reacties