Egalus - Marije Tolman


Egalus houdt van het geruis van de wind tussen zijn stekels.

En van de warme zon op zijn zwarte neus.

Kalm prikt hij iedere dag het bos schoon.

Maar de andere dieren hebben het daar allemaal veel te druk voor.

Tot op een dag alles anders wordt. (flaptekst)

Het is weer tijd voor de Kinderboekenweek. En zoals elk jaar is er een prentenboek gemaakt, speciaal voor deze week. Dit jaar is het Marije Tolman die de eer heeft gekregen om dit boek te maken. Het thema van de Kinderboekenweek is ‘Gi-ga-groen!’ Er zijn volgens mij al behoorlijk veel boeken verschenen over de natuur en bijvoorbeeld de klimaatopwarming. Kan Marije Tolman iets verfrissends bedenken?

 

En nou en of. Het verhaal gaat over een egeltje dat altijd alles opruimt, omdat anderen het niet doen. Want hij vindt dat de natuur schoon moet blijven. Een grappig uitgangspunt: juist een egel die met een prikker op pad gaat en al het afval opprikt.

Tolman heeft ervoor gekozen om een verhaal in een verhaal te vertellen. Opa Egel vertelt aan de kleine egeltjes het verhaal van Egalus, de egel die alles schoonmaakt. Een verhaal in een verhaal werkt niet altijd even goed, maar in dit geval past het wel. Het is nergens onduidelijk of het zich nu afspeelt of juist in het verleden.

 

Het verhaal is leuk en goed passend bij de Kinderboekenweek. Maar dit prentenboek is bijzonder door de illustraties. Tolman heeft ervoor gekozen om de dieren te tekenen op foto’s die in een steunkleur zijn afgebeeld. Bijvoorbeeld: op het omslag is de achtergrond rood en wit en de dieren zijn er in kleur op getekend. Verder zijn er ook pagina’s met blauw als steunkleur.

 

De dieren zijn schattig, de situaties zijn beweeglijk en speels en dat geldt voor vrijwel alle illustraties. Alleen al door het bekijken van de illustraties word je vrolijk. Marije Tolman heeft een fantastisch prentenboek gemaakt met het thema van de Kinderboekenweek, dat niet de overhand neemt maar onderdeel is van het verhaal zonder te forceren. Door de illustraties stijgt het boek naar grote hoogte en wordt het een kunstwerk. Elke illustratie zou ik wel aan de muur willen hangen zodat ik er elk moment van de dag naar kan kijken.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb