Vuur - Arend van Dam


Toen de Fagradalsfjall in 2021 lava begon te spuwen, stonden mensen massaal in de rij om dit natuurgeweld met eigen ogen te bekijken. Zo ook Arend van Dam. Hij reisde af naar IJsland, waar de vulkaan hem helaas aan het lijntje leek te houden door direct in slaap te sukkelen zodra hij voet op IJslandse grond zette.

 

Hoewel de Fagradalsfjall zijn vuurbommen en asregens niet wilde laten zien, bleef de vulkaan Arend boeien. Hij ging op zoek naar een antwoord op de vraag: hoe gevaarlijk zijn vulkanen? Die vraag haalde herinneringen naar boven aan het stadje Pompeï, dat volledig versteende nadat de Vesuvius uitbarstte. Arend ontdekte oude mythes, zoals die over de Hawaïaanse godin Pele, die in de krater van de Kïlauea zou wonen. En hij ging in gesprek met vulkanoloog Elske, die eigenhandig een seismograaf van LEGO wist te bouwen.

 

In dit boek vol spannende verhalen over vulkanen neemt Arend van Dam je als ware ontdekkingsreiziger mee langs de mooiste én gevaarlijkste vulkanen van de hele wereld! (flaptekst)

Dat Arend van Dam goede boeken kan schrijven over waargebeurde verhalen en mensen die echt hebben geleefd dat weten we. Denk maar aan De gijzelaar en de bastaard over Filips Willem, de zoon van Willem van Oranje, of De reis van Syntax Bosselman, verhalen over de slavernij. Hij doet veel onderzoek en zorgt ervoor dat het klopt. Ditmaal heeft hij een boek geschreven over vulkanen. En dat klinkt niet meteen heel aanlokkelijk om te lezen. Is dit dan een informatief boek? Maar de ondertitel Verrassende verhalen over vulkanen lijkt iets anders te suggereren.

 

En dat klopt ook. Vanuit de ik-persoon vertelt Arend van Dam over zijn reizen en onderzoek naar vulkanen. En dat doet hij op een luchtige, prettige manier en met humor. Het leest als een trein. Het is zeker een informatief boek, maar de feiten worden niet opgedreund: ze worden subtiel in het verhaal verteld. Op deze manier leer je erg veel terwijl je een soort van reisdagboek leest.

 

Ook klopt de ondertitel helemaal wat betreft de verrassende verhalen. Want ik ben echt verrast tijdens het lezen van dit boek. De persoonlijke verhalen van de auteur en de verhalen uit de geschiedenis zijn verrassend. Verhalen over Pompeï kende ik al wel. Maar het verhaal over De drie bergen kende ik nog niet. En dat geldt voor heel veel. Ook wist ik bijvoorbeeld niet dat we in Nederland twee vulkanen hebben!

 

De illustraties, voornamelijk foto’s en landkaarten, zijn een mooie aanvulling op de tekst. Soms is de uitleg toch wat ingewikkeld en door de foto’s te bekijken wordt het duidelijk.

Arend van Dam heeft mij positief verrast met dit boek! Ook aan de vormgeving is veel aandacht besteed. Een mooi omslag, pakkende titel en ondertitel. Een aanrader!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.