Het eigenwijze huisdierenboek - Marc ter Horst & Tom Schoonooghe


In dit boek vertelt Marc ter Horst je alles wat je moet weten over huisdieren. Soms doet hij dat braaf als een hulphond, soms eigenwijs als een fret, maar altijd nieuwsgierig als een alpaca.

 

Wil je weten:

  • Welk dier zijn eigen keutels opeet?
  • Hoeveel dieren er in je bed zitten?
  • Wat het verschil is tussen een lama en een alpaca?
  • Welk huisdier non-binair is?
  • Hoe goed paarden kunnen tellen?

 

Open dan gauw dit boek! (flaptekst)

Als kind las ik vrijwel nooit non-fictie boeken. Want die waren saai en stom. Ik las liever fictie, lekker wegduiken in een verzonnen verhaal. Maar tegenwoordig lees ik wat meer non-fictie kinderboeken. Zoals bijvoorbeeld Tot over mijn oren in het plastic en Waarom je voetafdruk groter is dan je schoenmaat. En eerlijk gezegd bevielen deze boeken mij wel. Dus geef ik Het eigenwijze huisdierenboek van Marc ter Horst en Tom Schoonooghe graag een kans.

 

En daar ben ik blij om. Want dit boek voelt totaal niet aan als een non-fictie boek. Het is een boek over huisdieren, maar niet enkel over de hond, de kat en het konijn. Nee, je leert ook over het vogelbekdier, het paard en de rat. En dat maakt het een veelzijdig boek.

 

Ter Horst heeft een interessant boek geschreven. Het is nergens saai, omdat hij de feiten op een grappige en speelse manier brengt. Het is desondanks een leerzaam boek. Je leert echt dingen over dieren die je nog niet wist. En de feitjes en weetjes beschrijft hij ook op een lichte manier, waardoor het niet aanvoelt als een leerboek.

 

De illustraties van Tom Schoonooghe zijn een waardevolle toevoeging aan de tekst van Ter Horst. Het hele boek staat vol met illustraties in kleur. Schoonooghe illustreert de dieren soms wat karikaturaal, maar toch zijn de duidelijke kenmerken van elk dier aanwezig. Samen met de uitleg van Ter Horst is dit een totaalpakket. Een goed gevonden samenwerking.

 

Wel jammer vind ik het omslag. Het is nogal druk en lijkt wat mij betreft niet te passen bij de inhoud. Daardoor geeft het een verkeerd beeld van het boek en kun je bedrogen uitkomen wanneer je het koopt om de voorkant.

 

In ieder geval is door de combinatie van auteur en illustrator Het eigenwijze huisdierenboek een geslaagd non-fictie boek over dieren die in of rondom het huis leven.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.