Lichtje in het donker - Katie Sahota & Harry Woodgate


Wanneer het donker wordt, kijkt een eenzaam vlammetje toe hoe verschillende feestdagen gevierd worden. Iedereen versiert zijn huis met mooie lampen en schitterende kaarsen, het is een sprookjesachtig gezicht.

Klein Lichtje droomt ervan net zo’n groot betoverend licht te zijn en door het hele huis te kunnen schijnen. Maar is niet ook het kleinste lichtje een teken van hoop? (flaptekst)

Nadat in 2021 het prentenboek Opa’s camper van Harry Woodgate is uitgebracht ben ik deze auteur/illustrator gaan volgen op Instagram. Want wat een mooie illustraties maakt hen. De vrolijke kleuren en de fijne sfeer spatten van de bladzijden af. Opa’s camper had ook nog eens een prachtige boodschap.

 

Het verschil met Opa’s camper is dat Lichtje in het donker niet is geschreven door Woodgate. Hen heeft enkel de illustraties gemaakt. Maar dat is wél erg goed gedaan. De illustraties zijn vrolijk, sfeervol en prachtig qua kleuren. De emoties van de personages springen je tegemoet en je voelt met ze mee. De illustraties lijken bijna tot leven te komen.

 

Het mooie aan dit prentenboek is dat jonge kinderen kennismaken met verschillende feesten in verschillende culturen. Het Chinese nieuwjaar, een gewone verjaardag, Halloween, Chanoeka en Kerstmis komen ter sprake. Een erg goed idee. Maar het is misschien wel erg veel in één prentenboek. Er kan maar zo kort stil worden gestaan bij elk feest dat sommige helemaal niet duidelijk worden en wat meer uitdieping verdienen. Op deze manier maken kinderen wel kennis met de feestdagen, maar leren ze er te weinig van om het te begrijpen. Dit vraagt dus wel wat van de voorlezer. Ga het gesprek aan, leg de feestdagen uit zodat het duidelijker wordt.

 

Katie Sahota schrijft op een prettige manier. Het verhaal ademt sfeer en is nergens belerend. Samen met de sfeervolle illustraties komt de uiteindelijke boodschap erg goed tot zijn recht. Juist daarom is het wel een goed en mooi prentenboek om voor te lezen, als je maar wat uitleg kunt geven aan het kind dat wordt voorgelezen. Dus een beetje voorbereiding is misschien nodig!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.