De Gorgels en het geheim van de Gletsjer - Jochem Myjer


Melle en zijn familie zijn op vakantie in de Alpen.

Midden in de nacht wordt Melles zusje Limoni in paniek wakker. Waar is haar rugzak? En nog belangrijker, waar is haar eigen Gorgel, Belia?

Dat is het begin van een superspannend avontuur waarin het spoor leidt naar de gletsjer, die langzaam begint te smelten nu het warmer wordt. Melle, Bobba en Limoni maken kennis met Murmeltieren, roofvogels, Berggorgels en Kotsbalgers. Ze worden geholpen door Katja,  die alles weet over de gevaren van de bergen… (flaptekst)

Na mijn twijfel over deze serie, want geschreven door een BN’er, ben ik erg blij dat ik overstag ben gegaan en deel één heb gelezen. Na het lezen van dat deel wilde ik meer! Dus deel twee heb ik nu ook gelezen.

 

En opnieuw weet Jochem Myjer te verbazen, want ook dit deel is weer een verrassend en verfrissend avontuur. Waar in deel één alles draaide om Melle, komen er in dit deel hoofdkarakters bij. Zijn zusje, haar Gorgel en het meisje Katja. Ook is de setting totaal anders.

 

Waar deel één zich afspeelde in een stad in Nederland en op een Waddeneiland, speelt dit deel zich af in de Alpen. Dat zorgt er wel voor dat er voor de lezer wat minder herkenning is dan tijdens het lezen van deel één. Maar dat is geen belemmering. Ook dit avontuur sleept je vanaf de eerste bladzijde mee. Door het toevoegen van een ander soort Gorgels wordt het allemaal wel wat ingewikkelder, maar Myjer neemt de tijd en legt alles rustig en duidelijk uit.

Daardoor wordt het nergens te veel en blijft alles duidelijk. Het boek is net zo spannend als het vorige deel en bij het lezen van het laatste stukje  zit je op het puntje van je stoel.

 

De illustraties zijn weer van Rick de Haas en dit zorgt voor nog meer leesplezier. Doordat de setting in de Alpen wat minder bekend is dan een Waddeneiland zijn de illustraties belangrijker. Je hebt ze nodig om voor jezelf een beeld te creëren van de wereld waarin dit avontuur zich afspeelt. De Haas doet dit fantastisch. Zijn kleurgebruik, de sfeer en de karakters komen allemaal prachtig uit de verf. Hierin blinkt hij nog meer uit dan in het vorige deel en daardoor is de samenhang tussen tekst en illustraties nog beter.

 

Ook dit tweede deel is weer een goed kinderboek wat elk kind zou moeten lezen. Op naar het afsluitende deel van deze trilogie!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.