De Gemeneriken - Jeroen van Berckum


Madelief Grommel is het liefste meisje ter wereld. 

Dat vinden haar ouders niet leuk. Daarom moet ze naar de School voor Gemeneriken. Ze krijgt er les van leerkrachten als juf Achterbaks, meester Kattenkwaad en juf Vloekgraag.  

Zij moeten van Madelief een echte Gemenerik maken.  

Maar het loopt niet helemaal zoals gepland… (flaptekst) 

In dit boek ben ik begonnen zonder de flaptekst te lezen en blijkbaar ook zonder de voorkant goed te bekijken. Want meteen tijdens het eerste hoofdstuk was ik verrast. Is er een lief meisje? Bij nader inzien staat ze wel op de voorkant, maar ik had haar niet gezien. Dus dat was meteen een verrassing.  

 

Natuurlijk is het idee van dit boek best simpel. Iedereen is gemeen en er is één lief meisje dat dus ook gemeen moet worden. Dit plan is echter niet zo gemakkelijk. Maar de rest van het boek is leuk. De uitwerking van het verhaal, de leerkrachten en hun namen, de klasgenoten en de streken die er worden uitgehaald. Tijdens het lezen moest ik meermaals lachen. Het einde is ook best verrassend en zorgt ervoor dat ik benieuwd ben hoe het verder zal gaan met Madelief Grommel.  

 

Jeroen van Berckum heeft een erg prettige schrijfstijl. Het boek leest makkelijk weg. De dialogen voelen echt aan. De omschrijvingen van de school en de personages is dusdanig dat je meteen een goed beeld hebt van iedereen. Hij schrijft met humor, waardoor je regelmatig in de lach schiet tijdens het lezen.  

 

De illustraties van Marianne van der Walle zijn erg toepasselijk en stralen de humor van het boek perfect uit. Het omslag is precies wat je verwacht bij dit boek en Madelief Grommel wordt daarop duidelijk als een lief meisje neergezet, wat mooi in contrast met de rest is. 

 

Dit alles zorgt voor een leuk boek dat mij nieuwsgierig maakt naar andere boeken van de schrijver.  

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.