Twee schatjes van ratjes - Erik van Os & Elle van Lieshout


Tante Dominante is een pittige tante.

Voordat ze naar haar werk gaat, spreekt ze haar neefjes Knoop en Knaas streng toe:

‘Als ik straks terug ben en mijn brood ligt daar niet meer dan gaat er iets gebeuren wat je heel lang zult betreuren en dat doet verschrikkelijk zeer!’

 Zullen de twee ratjes zich gedragen als ware schatjes?

Of gaan ze toch proberen een muizenhapje te nemen van die overheerlijke boterham? (flaptekst)

Een prentenboek dat zich afspeelt op letterlijk één stukje van een vuilnisbelt. Dat is een uitdaging voor de illustrator. Want hoe maak je toch elke keer een verrassende plaat? Of wordt het een saai boek met elke keer hetzelfde?

 

Erik van Os en Elle van Lieshout hebben al meerdere leuke en originele prentenboeken geschreven. Ook dit is weer origineel. Het verhaal is leuk, een beetje spannend en eindigt met echte kinderhumor. Tante Dominante is gemeen en streng en Knaas en Knoop zijn ondeugend. De beschrijvingen van deze karakters zijn goed en maken je aan het lachen. Dat geldt ook voor het verhaal. Je bent benieuwd wat de kleine ratjes gaan doen. Dit kun je ook bespreken met de kinderen aan wie je dit voorleest. Wat zou jij doen?

 

De illustraties van Thé Tjong-Khing zijn speels en vrolijk. Hij weet toch elke plaat divers te maken en voegt mooie details toe. Een groot lego-blokje, een lege verftube of een Pokémon-knuffel. De hoofdpersonen en tante Dominante zijn expressief. De pagina met meerdere tantes maakt je aan het lachen. Mede door de sterke persoonlijkheden van de ratten is het een feest om de pagina’s te bekijken.

 

Het resultaat is een goed prentenboek. Het is een leuk verhaal dat door de steengoede illustraties naar een hoger niveau wordt getild.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb