De koe zonder veren en de bijzondere kraai - Nienke van Dijken & Jasper Hofman


Hoog boven een bijzondere boerderij vloog er op een dag een heel gewone kraai voorbij, hij wist niet wat hij zag …

Een varken op een nest met eieren en een koe op het dak… Kraai moet erom lachen. Gelukkig is hij niet zo’n ‘rare vogel’. Terwijl kraai de dieren probeert te helpen raakt hij plots zelf in moeilijkheden. De boerderijdieren aarzelen geen moment en komen direct in actie. Ieder met zijn eigen knappe talent!

Dan blijkt dat kraai toch niet zo ‘gewoon’ is als hij lijkt… (flaptekst)

Een prentenboek met een interessante titel. Want een koe heeft toch nooit veren? Ook het omslag spreekt aan, mede door de mooie kleuren maar zeker ook door de vrolijke dieren die erop staan. Alleen heeft de koe wel veren en in de titel staat toch van niet? Het maakt nieuwsgierig en spoort aan tot lezen.

 

Op de achterkant van het boek staat dat door de herhaling in het verhaal je op een speelse manier de taalvaardigheid en het beginnend lezen oefent. Dat is zeker waar, dit vind je ook in andere prentenboeken terug. Alleen maakt die herhaling het boek in dit geval wel érg voorspelbaar en dat is soms jammer. Want je weet al precies wat er op de volgende bladzijde voorkomt. Voor het kind dat wordt voorgelezen is dat erg leuk, die kan meepraten en ‘voorspellen’. Maar voor de voorlezer is dit af en toe saai en dan ben je wel eens geneigd om wat over te slaan.

Wel is het een mooi verhaal over zelfvertrouwen en jezelf kunnen zijn. Je hoeft niet anders te zijn, je anders te kleden of anders te doen omdat anderen zo zijn. Dat wordt op een subtiele manier in het verhaal verteld, zonder dat het te belerend wordt. Ook leuk is het einde met de kraai, die dus toch niet zo ‘gewoon’ is als we denken. Hoewel dit in de titel toch een beetje wordt verklapt. De schrijfstijl van Nienke van Dijken is speels en ze heeft het verhaal volledig op rijm geschreven. Dat is een pluspunt als het goed is gedaan. In dit boek is dat zeker zo, het leest daardoor nog fijner voor.

 

De illustraties zijn redelijk simpel maar sluiten goed aan bij het verhaal. Ze zijn vrolijk, speels en je krijgt een goed beeld van de boerderij. Alle dieren stralen een karakter uit en dat maakt het leuk om toch even goed te kijken naar elke plaat. Vooral kinderen zullen ze erg mooi vinden.

 

Het is een leuk prentenboek, maar de boodschap over jezelf zijn wordt tegenwoordig wel vaak gebruikt in kinderboeken. Het blijft nog steeds nodig, maar het is wel belangrijk je te onderscheiden als auteur. Dit boek doet dat niet echt, maar is nog steeds leuk om voor te lezen!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb