Froekje en Mies - Ontvoerd


Sinds Froekje een zusje heeft, is er geen tijd meer voor haar vriendin Mies. En wat Mies ook verzint, Froekje houdt de boot af. Hierdoor voelt Mies zich zo aan de kant gezet, dat haar plannen om Froekje terug te winnen steeds wredere vormen aannemen en ze iets gaat doen, wat te erg is om alleen al te bedenken. (flaptekst)

Het thema broertje of zusje krijgen komt in veel boeken terug. Meestal is het dan hartstikke leuk en fijn en is er niets negatiefs aan. In dit boek is het anders, want we hebben twee hoofdpersonen. Om en om is een hoofdstuk geschreven vanuit deze twee. Froekje heeft een zusje gekregen en is daar superblij mee. Mies daarentegen vindt het eerst heel leuk, maar wanneer ze merkt dat haar vriendschap met Froekje op het spel staat slaat dat om.

 

Zoals de flaptekst al doet vermoeden gaat Mies uiteindelijk dingen doen, die ik niet zal verklappen, die echt niet door de beugel kunnen. Toch begrijp je waarom ze het doet. Want de manier waarop Froekje met haar omgaat is zachtjes gezegd niet netjes. Natuurlijk is het logisch dat het allemaal even wennen is, er verandert nogal wat. Ik hoop dat dit niet vaak gebeurt in het echt, want het is best naar om te lezen. Dat maakt het lezen van dit boek bijzonder, de emotie van de jonge kinderen is voelbaar. Toch vraag ik me wel af waarom de rol van de volwassenen zo klein is. Hebben die echt pas zo laat door dat er iets aan de hand is?

 

De uiteindelijke daad van Mies is wel ongeloofwaardig. Je gaat geen baby ontvoeren, zoals de titel al verklapt, omdat je weer aandacht wilt van je vriendin. Ook kan ik me niet voorstellen dat je ongezien het ziekenhuis uitkomt met een baby die daar opgenomen is – zeker geen jong kind met een baby. Het boek eindigt ook net iets te vroeg. Tussen Mies en Froekje lijkt het allemaal weer goed te komen, maar zijn er geen andere consequenties voor Mies’ daden?

 

De illustraties zijn leuk en passen bij het verhaal. Het geeft een goed beeld van de personages en waar ze zijn.

Het is een fijn geschreven boek met een mooi inkijkje in het leven van kinderen waarbij er best iets groots veranderd in het leven.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.