Wind


Als zijn vader wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag staat de wereld van de negentienjarige Sam op zijn kop. Wat doe je als iemand voor wie je zo veel respect hebt beschuldigd wordt van zoiets vreselijks? Om de situatie te ontvluchten gaat Sam een zomer lang kitesurfles geven op Vlieland. De golven, de wind en de gezellige kampvuuravonden met de andere instructeurs zorgen voor afleiding. Of niet?

 

Als Sam gevoelens krijgt voor Cheyenne, die bij hem kiteles volgt, beseft hij al snel dat hij de realiteit zelfs tussen de golven niet achter zich kan laten. (flaptekst)

Weer een nieuw deel in de Best of Ya – XS reeks. Een soort van novelles voor young-adults. Het zijn compacte verhalen, geschreven door verschillende auteurs zoals Mirjam Mous, Henk Hardeman en Esther Walraven. Wind is geschreven door Ester Walraven. Ik kende de auteur enkel van haar educatieve kinderboeken zoals Waarom jij van sterrenstof bent. Dat ze boeken voor Young Adults schreef had ik niet door. Tot nu.

 

Wind is een fijne kennismaking met haar boeken voor deze doelgroep. Wanneer het verhaal begint, stap je echt een leven binnen. Er is blijkbaar al van alles gebeurd met Sam, maar wat precies heb je nog niet helemaal door (al verklapt de flaptekst dat wel…). De sfeer van het Waddeneiland, de fijne groep jongeren en de zomer is meteen invoelbaar en het is bijna alsof je zelf op vakantie bent. Ik zou meteen willen leren kitesurfen.

 

Het is niet alleen maar leuk. De emotie achter de reden waarom Sam naar het eiland is gekomen hangt dreigend in de lucht. Want wat is er nou precies gebeurd en waarom is hij nu op dit eiland? Wanneer je erachter komt, is het heftig en voel je intens mee met Sam. Walraven weet het op een respectvolle manier te beschrijven. Bijzonder is de manier waarop Sam omgaat met wat zijn vader heeft gedaan. Het is mooi dat er aandacht is voor kinderen van mensen die iets fout hebben gedaan. Dit heeft immers ook effect op hen. En Sam is daar een goed voorbeeld van. Toch vind je als lezer wel dat hij dit allemaal niet hoeft te doen, maar je begrijpt hem wel. Gelukkig zijn er andere personages in het boek die hem helpen en wordt het verhaal mooi afgerond.

 

Elke keer bij het lezen van een XS-boek ben ik verrast over hoe gelaagd zo’n kort verhaal kan zijn. In dit boek zitten zoveel emoties, een mooie boodschap en ook nog eens een fijne vakantie verwerkt dat het aanvoelt als een veel langer boek. Misschien had het ook wel een langer boek kunnen zijn, maar dit is prima. Het is een mooie kennismaking met Young-Adult boeken en hopelijk zet deze serie meer jongeren tot lezen aan. Dit deel is zeker een aanrader.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.