Hoe overleef ik met/zonder gescheiden ouders?


Wat doe je als je merkt dat je ouders steeds vaker ruzie hebben? Als je bang bent dat ze gaan scheiden? Als je moeder een vreemde man kust?
(Nee, niet op zijn wang!) Als je gepest wordt en je beste vriendin overloopt naar je grootste vijand? Als je je eenzaam en onbegrepen voelt door de hele wereld? Als je ’s nachts niet kunt slapen door het getob en gepieker?
Juist! Dan zoek je hulp. Maar Rosa doet dat op een wel heel speciale manier… (flaptekst)

In 2015 verscheen best onverwacht nog een deel 0 in de Hoe overleef ik-serie. In de serie ging het veel over de scheiding van de ouders van Rosa, maar we wisten niet precies hoe dat was gegaan. In dit boek krijgen we het allemaal te weten. Voor mijn gevoel was dit niet noodzakelijk, maar het is een leuke aanvulling op de serie. Nu in 2023 is de hele serie opnieuw uitgegeven en is dit officieel deel 1, met een omslag van Annet Schaap. Tijd om het boek nog een keer te lezen.

 

Hoewel ik nu een stuk ouder ben dan de doelgroep (10+) is dit toch weer een feest van herkenning. Het is ook prettig dat ik niet pas geleden de andere delen heb gelezen, want anders heb je al veel voorkennis over wat er nog gaat gebeuren. Het is daarom wel echt aan te raden dit boek als eerste te lezen.

 

Francine Oomen beschrijft ook deze leeftijdsgroep goed. Zelf vind ik haar boeken over de wat oudere personages leuker en net wat meer passend bij haar schrijfstijl. Toch leest dit boek erg fijn. De situaties zijn herkenbaar, de emoties van Rosa en van haar ouders zijn puur beschreven. De survival-tips zijn handig voor iedereen waarvan de ouders zijn of gaan scheiden. Dat maakt dit dus sowieso een goed deel in de serie. Sommige delen zijn wat minder van toepassing op de lezers, want niet iedereen komt bijvoorbeeld in aanraking met een ouder die overlijdt of drugsgebruik. Ouders die scheiden komt (helaas) erg veel voor tegenwoordig. En dan is dit een mooi boek om te kunnen lezen als kind.

 

Het is fijn dat dit boek nu als volwaardig deel van de serie is uitgegeven en op deze manier de kans krijgt zich te bewijzen aan de oud-lezers en hopelijk ook veel nieuwe lezers! De winkels liggen vol met de serie dus ik hoop dat het massaal gelezen gaat worden. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb