De bibliothecaresse van Auschwitz


Dita is veertien wanneer ze met haar ouders in het concentratiekamp Auschwitz terechtkomt. Pal onder de ogen van de nazi’s is er in het geheim een schooltje opgezet. Daar waar boeken streng verboden zijn, verbergt Dita met gevaar voor eigen leven de kleinste en meest kostbare bibliotheek die ooit heeft bestaan. (flaptekst)

In 2012 verscheen het boek De bibliothecaresse van Auschwitz van Antonio Iturbe. Nu is er een graphic novel, geschikt voor een wat jongere doelgroep (13+). Ik ben snel geïntrigeerd door boeken over de Tweede Wereldoorlog al verschijnen er wel erg veel boeken. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar ik ben dus toch gestopt met het lezen van deze boeken. Ook De bibliothecaresse van Auschwitz had ik nog niet gelezen. Ondanks de intrigerende titel. Deze graphic novel is daarom uitermate geschikt om op te pakken.

 

Want ondanks het heftige thema leest deze versie als een trein. Dat is natuurlijk wel logisch, want een graphicnovel leest sowieso makkelijker dan een dik boek voor volwassenen. Toch had het juist door dit onderwerp toch te heftig kunnen worden. Doordat de heftige locaties en situaties worden verbeeld heb je er meteen een beeld bij in je hoofd. Dat is meteen de kracht van dit boek. Ondanks het heftige onderwerp en de heftige locaties zijn de illustraties nergens te heftig. Je ziet zeker hoe slecht de Joden het hebben in Auschwitz, maar je ziet geen dood en verderf. Op deze manier is wel invoelbaar hoe erg het moet zijn geweest om daar te zitten, maar wordt het nergens te heftig. Voor de doelgroep (13+) kan dat ook niet anders.

 

Door deze graphic novel ben ik wel benieuwd naar het leesboek geworden. Want het verhaal is interessant en vraagt om verdieping. In de graphic novel is gewoon niet genoeg plek om alles te kunnen laten zien en beschrijven zoals in een boek dat wel kan. Het verhaal blijft daardoor soms wat vlak in deze graphic novel. Maar dat doet geen afbreuk aan het verhaal van Dita en haar familie. Je leeft met ze mee, het is ontroerend en zeker een aanrader voor tieners. Maar ook voor volwassenen die misschien niet zo van lezen houden is dit een ideaal boek om wél te lezen en op deze manier toch kennis te maken met dit verhaal.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.