Frietje Frommel


Frietje Frommel woont in een stampvol huis, zelfs de stoep staat vol met spullen. Haar moeder verkoopt rommel en haar vader handelt in oud ijzer. Dat levert zo weinig op, dat ze de rekeningen niet meer kunnen betalen. Voor extra geld verhuren ze de zolder aan een kolonel met vier kippen. Als Frietje en haar beste vriend achter de computer zitten, zien ze online een vliegdekschip voor maar honderd euro. Frietje drukt op de koopknop: zo veel kilo oud ijzer levert heel veel geld op! Dit enorme schip is de oplossing voor alle problemen. Of worden die alleen maar groter? (flaptekst)


Mijn favoriete kinderboek is misschien wel De kinderen van Bolderburen van Astrid Lindgren. Dit komt mede door de fantastische illustraties van Els van Egeraat in de Nederlandse editie. Haar illustraties lijken een beetje ouderwets, maar de sfeer is prachtig, de kleuren zijn goed gekozen en de personages zijn aansprekend. Heerlijk. Daarom viel ik meteen voor het omslag van Frietje Frommel. Want dit omslag is vrolijk, maakt nieuwsgierig en spreekt aan. Ook de titel helpt zeker mee.

 

Het boek leest als een trein. Barbara Scholten schrijft erg toegankelijk en fris. De personages en situaties zijn lekker uitvergroot en je hebt meteen een duidelijk beeld in je hoofd. Het voelt bijna alsof je er bij bent en het samen meemaakt. Frietje is een echt kind en haalt dingen uit die alleen een kind kan uithalen. Stiekem via de creditcard van haar moeder een groot vliegdekschip kopen, dat kan alleen een kind. Want ja, haar vader heeft veel oud ijzer nodig om te kunnen verkopen zodat ze het huis niet kwijtraken.

Ergens is het een heel standaard verhaal. Het is erg leuk thuis, de hoofdpersoon heeft vreemde ouders, er komt een vreemdeling bij in huis die bijna meteen bij de familie hoort en de hoofdpersoon bedenkt een onmogelijke oplossing die ineens goed uitpakt. Tja, zulke boeken heb ik al wel meer gelezen. Toch voelt dit boek nieuw, origineel en verfrissend. Door haar manier van schrijven en de specifieke details weet Scholten er een erg interessant boek van te maken. Het is misschien niet hoogdravend, maar het is leuk en leest heerlijk weg. Dit lijkt mij een fijn boek om voor te lezen en dan samen te genieten.

 

De illustraties van Els van Egeraat zijn precies zoals ik ze had verwacht. In zwart-wit weet ze de personages tot leven te wekken en schiet je meerdere keren in de lach om de grappige situaties en karakters. Een erg mooie toevoeging aan dit leuke boek.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.