Een eiland in zee


Zweden 1939. De joodse zusjes Steffi en Nelli worden door hun ouders uit Wenen weggestuurd, omdat de nazi’s steeds meer macht krijgen. De meisjes komen op een Zweeds eiland terecht. Nelli komt in een liefdevol pleeggezin en went al snel, maar Steffi worstelt met de vreemde taal, de vijandige klasgenoten en de stugge tante Märta bij wie ze in huis woont. Ze wil niets liever dan terug naar Wenen.

Dan breekt in Oostenrijk de oorlog uit. Zullen Steffi en Nelli hun ouders ooit terugzien? (flaptekst)

De vier boeken van Annika Thor over de zusjes Steffi en Nelli: Een eiland in zee, De lelievijver, De donkere diepte en Op open water heb ik als kind meerdere malen gelezen. Ik vond het prachtige, indrukwekkende boeken over hoe iemand opgroeide in een erg moeilijke periode. Want hoe is het om op te groeien bij wildvreemden, ver van thuis. En hoe is het om je leven weer op te pakken? Toen bekend werd dat Uitgeverij Lemniscaat deze boeken eindelijk weer ging uitbrengen stond ik te springen. Al jaren vind ik het vervelend dat de boeken niet meer verkrijgbaar zijn terwijl ik ze echt aan iedereen aanraad. En nu kan ik het aanraden en kunnen mensen de boeken weer echt kopen. Nu in een omnibus, een heerlijk dik boekwerk met alle vier de boeken. Chapeau voor deze mooie uitgave (met leeslint) en prachtig nieuw omslag van Leon ter Molen.

 

Wat heb ik weer genoten van het verhaal over Steffi en Nelli. Annika Thor omschrijft de situatie, de emoties en de personages op een geweldige beeldende manier. Je hebt direct een beeld van alles. En je hebt direct een band met de zusjes. Want het is ontzettend heftig wat er gebeurt. Ze worden uit Wenen weggestuurd, helemaal naar Zweden. En dan komen ze ook nog eens niet samen in een gezin terecht. Nelli, de jongste komt in een liefdevol pleeggezin terecht maar Steffi treft het minder. De vrouw waar zij bij komt, tante Märta is stug en moeilijk te bereiken. Dit lijkt het begin van narigheid maar deze boeken zijn zeker niet alleen maar naar. Want hoe de band tussen Steffie en tante Märta zich ontwikkeld gedurende het gehele verhaal is prachtig. Het is zo menselijk hoe ze eerst niet echt met elkaar om kunnen gaan, ze zijn tenslotte allebei in deze verplichte situatie terechtgekomen. Uiteindelijk wordt de band warm en ook echt wel als familie. Ik heb echt meerdere keren alleen al hierom tranen in mijn ogen gehad.


Maar ook de ontwikkeling van Steffi zelf is pakkend en treffend geschreven. Van een kind, naar een puber en uiteindelijk tot aan dat ze volwassen is. Ze gaat studeren, wordt voor het eerst verliefd, gaat weer verhuizen. Ze maakt eigenlijk alles mee wat elke normale puber meemaakt, alleen haar situatie is net ingewikkelder omdat het door de oorlog op een totaal andere plek afspeelt dan verwacht. Dit is moeilijk en dat schuwt Thor niet om te delen met de lezer. Je leeft met Steffi mee en begrijpt volkomen hoe ze zich voelt.

 

Er is nog zoveel meer te zeggen over dit boek: hoe de band tussen de zussen zich ontwikkelt, hoe de oorlog impact heeft op hen en de band met hun biologische familie. Maar het is allemaal goed uitgewerkt en prachtig beschreven. Ik kan het wel allemaal gaan opnoemen, maar dit moet je als lezer zelf ervaren. Dus: Ga dit lezen!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.