Allemaal Vriendjes - Marianne Busser & Ron Schröder - Mark Janssen


Vriendjes hebben is het állerleukste wat er is!

Wat doe je als je een geheime vriend hebt die niemand anders kan zien?

En hoe is het als niemand in je vriendenboekje wil schrijven?

Kan je alle kinderen van de hele school uitnodigen op je verjaardag?

En kan je nieuwe vriendjes vinden met een advertentie?

 

Je leest het in de grappige, bijzondere en ontroerende versjes in Allemaal vriendjes (flaptekst)!

 

Marianne Busser en Ron Schröder brachten hun eerste boek uit in 1990. Sindsdien zijn ze niet meer weg te denken uit de boekenkasten van kinderen in Nederland. Ook Allemaal vriendjes! is weer een pareltje om toe te voegen aan de verzameling. Dit boek bestaat uit dertien gedichtjes die steeds twee bladzijden beslaan. Elk gedicht gaat over vriendschap en emoties worden niet geschuwd. Zoals bijvoorbeeld het gedicht over kinderen die alleen maar vriendjes met je zijn omdat je een zakje snoep hebt. Zijn de snoepjes op? Dan zijn de ‘vriendjes’ ook ineens weg. Het gedicht sluit af met de alinea:

 

‘Hij hoopt maar dat zijn moeder

Hem morgen wéér zo’n zakje geeft

Zodat hij in de pauze

Dan weer even vriendjes heeft’

 

Het mooie aan deze thema’s is dat je de onderwerpen op een heldere manier bespreekbaar maakt voor jonge kinderen. Kinderen trekken instinctief de juiste conclusie: ze vinden dit zielig voor het jongetje. En ondanks hun jonge leeftijd, denken ze hier dan toch over na.

 

Gelukkig is het boek niet alleen verdrietig. Er zijn ook zeker vrolijke gedichten! En de tekeningen van Mark Janssen zijn (zoals we gewend zijn van hem) weer prachtig om te zien. De emoties uit de gedichten worden schitterend verbeeld in de tekeningen. En het leukste zijn misschien wel de toevoegingen in de tekeningen. Bekijk ze maar eens goed, er gebeurt veel meer dan je op het eerste gezicht zou zeggen. En er gebeurt soms ook meer dan in de gedichten, zodat tekst en illustraties elkaar niet alleen ondersteunen, maar ook elk hun eigen uitwerking van het thema bieden. Dus tip: bekijk de platen goed!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.