Heertje en Meneertje - Erik van Os, Elle van Lieshout & Jan van Lierde


Wat zijn het dikke vrienden, Heertje en Meneertje.

En wat zijn ze dol op bouwen!

Heertje maakt een toren, Meneertje graaft een kuil.

In de hoogte en in de diepte werken ze aan hun eigen huis.

Op de bouwplaats drinken ze samen thee.

Dan, op een dag, zijn ze klaar.

Ze wonen ieder in hun ideale huis maar ze missen elkaar.

Samenwonen is toch gezelliger.

Maar waar? (flaptekst)

 

Na het lezen van ‘Bijzondere keus, meneer de Reus’ van hetzelfde schrijverskoppel was ik benieuwd naar meer. En nu is het boek ‘Heertje en Meneertje’ verschenen. Andere illustrator, maar hetzelfde schrijverskoppel.

 

En wat bevallen de verhalen van deze twee mij goed. Ze schrijven een lekker vlotte tekst met een leuk verhaal. Het verhaal gaat over vriendschap en het niet alleen willen zijn,het missen van een vriend. Het mooie aan de tekst is dat het niet belerend overkomt, maar het hoort op een logische, natuurlijke wijze bij het verhaal. Ze starten samen een bouwproject, maar willen allebei wat anders  en dat doen ze ook. Uiteindelijk komen ze erachter dat ze in hun mooie huizen wonen, maar toch iets missen.

 

Zo zie je maar weer, thuis is niet perse een plek. Het zijn de mensen die je je thuis laten voelen. En dat brengen Elle van Lieshout en Erik van Os op een speelse manier.

Ook kun je naar aanleiding van dit verhaal met kinderen samen praten over hoe zij willen wonen: hoog of laag of nog heel anders – je kunt dit uitbreiden met bijvoorbeeld een rijtjeshuis of een flat. Zo is er ruimte voor een gesprek en moeten de kinderen nadenken over wat zij leuk vinden.

 

De illustraties zijn van Jan van Lierde. Van deze illustrator ken ik nog geen ander werk. Op het eerste gezicht was het even wennen, maar na het zorgvuldig bekijken van het boek ben ik verkocht. Hij maakt mooie platen die niet te druk zijn maar duidelijk het verhaal vertellen en zo de tekst ondersteunen. Bijvoorbeeld de voorkant: Heertje kijkt omhoog en Meneertje naar beneden. Dat geeft meteen weer wat de keuze is van beide karakters. De illustraties hebben warme kleuren en zijn een goede aanvulling op de tekst.

 

De uitgave is erg verzorgd. Een mooie, matte hardcover en een linnen rug. Precies zoals een prentenboek als dit verdient.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.