Operatie Vrotte - Mark Haayema & Loes Riphagen

Het eerste Gouden boekje dat ik bespreek op mijn website. Nog nooit eerder heb ik een boek gelezen van Mark Haayema, wel heb ik er meerdere dingen over gehoord. De illustraties van Loes Riphagen ken ik wel. Volgend jaar staat zij in de schijnwerpers, want haar boek Coco kan het is verkozen tot het Prentenboek van 2021!

 

Het verhaal is gemaakt in samenwerking met Partou kinderopvang. De bedoeling van dit boek is de eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan en het voorlezen te stimuleren.

 

Dat is te merken aan het boek. Het verhaaltje draait in eerste instantie niet over deze thema’s maar het plot heeft er alles mee te maken.


Drie vriendjes zijn hun bal kwijt. De bal is in de tuin van mevrouw Vrotte terecht gekomen. En iedereen is bang voor mevrouw Vrotte, want ze is misschien wel een heks!

 

Mark Haayema heeft een fijne schrijfstijl die lekker in de mond ligt bij het voorlezen. Ook de sfeer in zijn tekst zorgt voor spanning en is tijdens het voorlezen leuk voor de interactie met de kinderen.

 

De illustraties van Loes Riphagen zijn een feest om naar te kijken. Haar herkenbare stijl is vrolijk en sprekend. Haar kleurgebruik maakt van het hele boek een feestje. De uitstraling van de kinderen is doeltreffend en tilt het boek naar een hoger level.

 

Het verhaal zelf is vrij luchtig en een beetje standaard, dit maakt dat het eerste stuk van het boek voelt als een herhaling van eerdere boeken. Enkel het einde is origineel en erg passend bij de samenwerking met Partou kinderopvang. En juist hierdoor is het boek toch verrassend en erg leuk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.