Word maar beter - Mark Haayema & Fiep Westendorp


Ziek zijn is niet leuk.

Voor niemand.

Niet voor jezelf

en niet voor de ander.

 

Een bosje bloemen, een fruitmand of een kaart is een lief gebaar, maar wat schrijf je daar dan op?

 

Dit boekje staat vol met word-maar-beter gedichtjes. Om weg te geven of om door te bladeren op zoek naar inspiratie. Met tekeningen van Fiep Westendorp, die als geen ander een vrolijke twist wist te geven aan een benarde situatie. (flaptekst)

Al eerder recenseerde ik twee boeken van Mark Haayema. Nu komt dit kleine boekje van hem op de markt. Een boekje over ziek zijn en beter worden. Mark Haayema kreeg in 2020 kanker en schreef in die periode deze gedichten.

 

Voor mij geeft dat al de kracht van dit boek aan. De kracht om van iets negatiefs iets positiefs te maken is mooi. En dat merk je door het hele boek.

 

Maar als er iemand ziek wordt

heeft niemand dat gedaan.

Als er iemand ziek wordt

biedt geen mens excuses aan.

Niemand komt er sorry zeggen.

Niemand die ’t uit kan leggen.

 

Het is helaas een kwestie van

dikke pech en sterkte dan.

(Mark Haayema, Sorry)

 

Het hierboven geciteerde gedicht Sorry raakt mij persoonlijk. Hoe hij met weinig woorden toch een heftig onderwerp bespreekt en dus aan kinderen aanbiedt is knap. Dat geldt voor vrijwel alle gedichten. Soms kun je lachen, soms zijn ze hoopvol en sommige zijn toch wat verdrietig. Enkele gedichten zijn wel een ‘beetje van hetzelfde’. Het is leuker om af en toe één gedichtje te lezen en niet alles achter elkaar.

 

De illustraties van Fiep Westendorp zijn leuk om naar te kijken en passen bij de sfeer van het boek. Dit resulteert in een passende combinatie van auteur en illustrator.

 

Een mooi boekje met fraaie, warme gedichten over ziek zijn en hopelijk beter worden.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.