De vloek van Woestewolf - Paul Biegel & Carl Hollander


Dokter Kroch is een echte man van de wetenschap. Als op een dag een kist vol goud en een brief worden bezorgd, gelooft hij dan ook niets van wat hij leest: een zekere hertog van Woestewolf vraagt de dokter hem van zijn goudkoorts te genezen – een ziekte die helemaal niet bestaat, toch?

 

Maar de volgende dag wordt de kist geroofd. Er blijkt iets bijzonders met het goud aan de hand te zijn, en de dokter besluit toch op de brief in te gaan. Samen met zijn knecht Valet gaat hij op zoek naar het kasteel van Woestewolf.

 

Hoe dichter ze daar in de buurt komen, hoe vreemder hun avontuur wordt. Want niemand heeft ooit van de hertog van Woestewolf gehoord, en zijn kasteel is een ruïne. Bestaat de hertog eigenlijk wel of is hij een legende? Zeker is dat niets is wat het lijkt… (flaptekst)

Toen ik klein was, werd in bijna elke zomervakantie de tv-serie De vloek van Woestewolf uitgezonden. En elk jaar keken mijn broers en ik. Want wat een spannend verhaal! De serie kwam uit 1974 en werd geschreven door Paul Biegel. Later maakte hij er een boek van. In de serie werden de acteurs in een getekende achtergrond geplakt. Deze achtergronden waren gemaakt door Carl Hollander. Hij illustreerde ook het boek. Wat een grappige volgorde, want meestal komt een serie pas na een boek en niet andersom. Zelf ben ik dan toch sceptisch, want de meeste boeken van bijvoorbeeld kinderfilms vind ik niet echt geweldig.

 

Maar bij Paul Biegel weet je eigenlijk wel dat het altijd goed zit. En dat is bij dit boek zeker het geval. Het is (op een gedeelde plaats met Het ijzeren tapijt) mijn favoriete boek van Biegel. Het verhaal is spannend, meeslepend en interessant. Je vraagt je de hele tijd af hoe het nou echt zit. Biegel is een meester in het schrijven van mooie teksten en dat is in dit boek ook zo. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik echt fan ben van hem en erg blij ben dat Uitgeverij Gottmer al zijn boeken opnieuw in een schitterende vormgeving uitgeeft! (Het enig jammere is dat ik de uitgaves zo mooi vind, maar bijna alle Biegel-boeken al heb en mijn huis niet groot genoeg is om ook deze uitgaves een plaatsje te geven…)


Het verhaal speelt zich af in een andere tijd en daardoor doet het verhaal soms wat oubollig aan en lijken de personages af en toe wat vreemd. Maar dat doet niets af aan het originele verhaal en de knappe vondst van de ziekte ‘goudkoorts’

 

Carl Hollander maakte prachtige zwart-wit illustraties voor dit boek. Voor de tv-serie maakte hij achtergronden in kleur. Die zijn ook in de nieuwe uitgave van het boek opgenomen. En dat voegt echt iets toe! Nog meer illustraties, nog meer een verbeelding van de vreemde wereld waarin dokter Kroch en zijn knecht Valet terechtkomen.

 

Het enige flauwe is dat ik elke keer wanneer ik dit boek lees moet denken aan de tv-serie en de personages. Ik kan ze niet anders voor me zien, dus mijn fantasie is werkeloos!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.