De zomer waarin ik in een caravan woonde - Evelien Feltzer
Juno baalt als een stekker. In de zomer voor ze naar groep 8 gaat, kopen haar ouders een camping in een piepklein dorpje aan de andere kant van het land. Voor Juno voelt het als de andere kant van de wereld. Weg huis, weg school, weg vrienden.

 

Om haar ouders te laten voelen hoe boos ze is, besluit Juno geen stap buiten hun stacaravan te zetten. Alles verandert als de caravan van de buurvrouw in brand vliegt en Juno wel naar buiten móét. Die nacht ontmoet ze Dean. Hij neemt Juno mee op sleeptouw en laat haar zien hoe bijzonder de camping is. Zou het Juno dan toch lukken om zich thuis te voelen op de laatste plek waar ze ooit wilde wonen? (flaptekst)

Uitgeverij Van Holkema & Warendorf benaderde mij met de vraag of ik dit boek wilde lezen. Ik had het al voorbij zien komen, maar had (nog) niet de intentie om het te lezen. Het verhaal klinkt best leuk, misschien een beetje standaard, en de omslag is vrolijk - maar maakte mij niet echt nieuwsgierig. Maar als een uitgeverij mij dan een recensie-exemplaar aanbiedt, zeg ik geen nee.

 

De zomer waarin ik in een caravan woonde is het tweede boek van Evelien Feltzer. Haar eerste boek heb ik niet gelezen, dus ik ben helemaal blanco aan dit boek begonnen. Wat meteen opvalt, is de prettige schrijfstijl van Feltzer. Het leest makkelijk en snel.

Het verhaal begint in een sneltreinvaart. Juno, de hoofdpersoon, zit eigenlijk al midden in haar verhaal. Daardoor intrigeert het boek en ben je benieuwd wat er verder gaat gebeuren. Maar helaas is dat intrigerende stukje enkel aan het begin te vinden.

 

Feltzer haalt veel extra verhaallijntjes aan om het verhaal interessant te houden. Sommige hiervan zijn volledig overbodig en voegen niets toe. Ook is het allemaal behoorlijk voorspelbaar en weinig origineel. Feltzer beschrijft de personages, maar laat ze weinig groei doormaken. Eigenlijk verandert alleen Juno en dan ook nog enigszins ongeloofwaardig van het ene uiterste (niets willen op de camping) naar het andere (de camping is geweldig). Hier had véél meer uitgehaald kunnen worden. Het verhaal was beter geworden wanneer er was gefocust op meer diepgang en een duidelijkere hoofdlijn zonder de vele vertakkingen.

 

Maar het is een leuk boek om te lezen in je zomervakantie. De sfeer is prettig en het boek leest makkelijk.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.