IJshart - Jamie Littler


Ver weg van de bewoonde wereld, in het noordelijkste deel van de Sneeuwzee vol monsters, wacht Ash op de terugkeer van zijn ouders. Zijn oppas, een humeurige yeti, is de enige die bang is voor Ash’ magische krachten.

Op een dag komt er een handelsslee langs en Ash stapt gauw aan boord. De luidruchtige kapitein Nuk en haar stoutmoedige bemanning kunnen zijn magische krachten goed gebruiken. Kunnen zij hem misschien helpen zijn familie terug te vinden? (flaptekst)

Afgelopen maand verscheen deel twee over Ash en ik besloot om eindelijk deel 1 te lezen. De eerste indruk is meteen goed: mooie omslag, mooi vormgegeven en veel illustraties die neigen naar striptekeningen. Ik vermoed dat de illustraties digitaal zijn gemaakt, knap gedaan!

 

De wereld die is verzonnen is interessant, maar wel wat ingewikkeld. Je moet er goed inkomen om alles te begrijpen. Alle namen, wezens en krachten zijn meteen vanaf het begin aanwezig en het wordt direct duidelijk dat Ash geen makkelijk leven heeft. Welke kracht schuilt er toch in die drang om te zingen van de jongen? De wereld waarin hij leeft is hardvochtig en kent geen genade.

 

Het verhaal heeft de nodige onverwachte wendingen, waardoor je maar blijft doorlezen! Gelukkig is er ook veel humor. Dat is wel nodig, want Ash trekt problemen aan lijkt het wel. Hij rolt van het ene probleem in het andere.

 

Jamie Littler heeft het verhaal geschreven en ook zelf geïllustreerd. Tekst en illustraties sluiten goed op elkaar aan. Ze maken de wereld die in Littlers hoofd zit tastbaar. Je hebt meteen een beeld van de wereld, de wezens en de situaties. Voor mensen die juist zelf graag een beeld creëren bij een verhaal is dat wel een minpunt, maar  de tekeningen horen bij het verhaal. Eigen fantasie is in dit boek niet (of in mindere mate) nodig. De illustraties worden echter niet altijd goed geplaatst in het boek, de situatie komt al eerder of juist later voor dan de illustratie te zien is en dat is wel jammer.

Een pluspunt is de wijze waarop Littler het liedweven (de magische kracht achter het zingen) van Ash in beeld brengt. Erg knap gedaan.

 

IJshart is een spannend verhaal met humor en een goede start van een serie. Het boek is duidelijk het eerste deel, gezien de vele uitleg over de wereld en het open einde. Op naar deel twee!  


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb