Heartstopper 1 - Nick en Charlie ontmoeten elkaar


Het afgelopen schooljaar was niet geweldig voor Charlie, maar hij wordt in ieder geval niet meer gepest. Nick, rugbyster van de school, heeft hier en daar gehoord over Charlie – de jongen die vorig jaar werd gedwongen om uit de kast te komen – maar hij heeft nog nooit met hem gepraat. Tot ze naast elkaar in de klas komen te zitten…

Er ontstaat een warme en intieme vriendschap en al snel valt Charlie als een blok voor Nick, ook al weet hij dat hij geen enkele kans maakt. Maar Nick worstelt met zijn eigen gevoelens en hoe dichter de twee naar elkaar toe groeien, hoe duidelijker wordt dat liefde ontzettend onvoorspelbaar en verrassend is. (flaptekst)

Dit is de tweede keer dat ik een echte graphic novel heb gelezen. Want in alle eerlijkheid, ik sta wat sceptisch tegenover deze ‘boeken’. Het is een mooie manier om kinderen en in dit geval jongeren aan het lezen te krijgen. Maar in welke mate werkt dit echt? En wat is nou precies het verschil met een stripboek? Ik weet het nog steeds niet. Maar er is erg veel aandacht voor dit boek, deel één van een serie, en er komt een Netflix-serie. Dus waarom ook niet, laat ik het proberen.

 

Eerst was er een lichte teleurstelling. Het omslag is in mooie kleuren en ik had het hele boek zo verwacht. Maar dat is niet zo, het binnenwerk is in zwart-wit. Maar tijdens het lezen is dat al gauw vergeten. De illustraties zijn doeltreffend en vertellen het verhaal.

 

Het verhaal heeft een heftig thema, dat erg veel speelt in de doelgroep (13+). De emoties, het ontdekken van je seksualiteit en de druk van buitenaf komen allemaal terug in het boek. Maar na het lezen had ik niet het idee dat ik een heel boek had gelezen. Het is erg kort en eigenlijk gebeurt er best weinig. Als ik toen de recensie direct had geschreven, had ik het boek slechter beoordeeld dan nu.

 

Want juist na het lezen begon ik na te denken over het verhaal. En voornamelijk nadenken over mijzelf toen ik die leeftijd had. Hoe ging het toen? Wat voelde ik over deze onderwerpen? Hoe ging iedereen ermee om? En ineens werd het boek emotioneel en raakte het bij mij de juiste snaar.

Jongeren van nu die moeite hebben met het ontdekken van zichzelf kunnen veel hebben aan dit boek. Het biedt comfort en steun, maar ook hulp en advies voor het omgaan met deze situaties. En dat is echt knap. Juist met weinig tekst en weinig verhaal toch deze gevoelens losmaken bij de lezer.

 

En nu ben ik dus erg nieuwsgierig naar de rest van de serie. Want het verhaal is zeker nog niet afgelopen.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb