De eekhoorn legt een ei en andere fabels - Janneke Schotveld & Noëlle Smit


In deze vrolijke verhalenbundel komt een bonte stoet bosdieren voorbij, die allemaal zo hun eigen lesje leren. De haas heeft heel veel vrienden op Fabelbabbel, maar waar zijn ze als hij ziek wordt? Mag je liegen om je liefde voor je te winnen? Hebben de mieren het gedaan? Kunnen kraaien zingen? En is het waar wat ze zeggen: heeft de eekhoorn écht een ei gelegd?

 

De eekhoorn legt een ei is een geestige lichtvoetige verzameling verhalen over echte vrienden, anders zijn, vrijheid, ijdelheid, roddel en achterklap – en over madeliefjes. (flaptekst)

Wat een druk jaar voor de trouwe lezers van Janneke Schotveld. Eerst kwam er een nieuw Superjuffie-deel uit. Daarna een nieuwe Tijgerlezen (Zepie) van haar hand. En dan nu een verhalenbundel met ditmaal geen sprookjes maar fabels. En straks komt er nog een Sinterklaasboek over de Dappere Ridster. Ik kan mijn geluk niet op.

 

Althans, als de boeken allemaal goed zijn. Want kwaliteit gaat boven kwantiteit. Het fabelboek klonk bij de aankondiging direct veelbelovend. Ook de illustraties zagen er veelbelovend uit. En gelukkig maakt Schotveld alle verwachtingen opnieuw waar.

 

De fabels zijn niet te lang en dat maakt het sowieso al een goed voorleesboek. Maar ze snijdt mooie thema’s aan: te veel waarde hechten aan vrienden op sociale media, de bio-industrie en dat je altijd jezelf mag zijn. Dat zijn nog maar drie thema’s, er is geen enkele fabel zonder een boodschap en een thema. Maar het knappe is dat deze boodschappen nergens echt worden benadrukt. Daardoor wordt het nooit een preek over hoe je moet leven, maar zijn het leuke voorleesverhalen met een subtiele boodschap.

Net als in mijn ogen al haar boeken is de schrijfstijl weer heerlijk. Schotveld schrijft met warmte, humor en veel plezier.

 

De illustraties van Noëlle Smit zijn geweldig. Wat een goede keus voor dit boek. In pagina-vullende illustraties kun je veel op zien. Ze gebruikt veel kleur, waardoor de illustraties van de bladzijde springen en de aandacht trekken. Je wordt er gewoon vrolijk van. Ze vullen de fabels goed aan.

 

Voor mij is dit het beste boek van Janneke Schotveld tot nu. De sfeer, de fijne verhalen en de subtiele boodschappen in het boek zorgen ervoor dat het geen simpel boekje is maar een onderhoudend kinderboek dat toch kan worden voorgelezen aan kinderen (6+). En het is nergens te moeilijk. Op deze manier is 2021 misschien wel haar beste jaar tot nu toe en ik kijk erg uit naar al haar volgende boeken! Janneke Schotveld behoort tot de beste kinderboekenschrijvers van Nederland en dat bewijst ze hiermee opnieuw.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb