‘De aardbol leek in alle windrichtingen doorkruist en minutieus in kaart gebracht. Maar er bleek iets over het hoofd te zijn gezien, iets aan de atlassen te zijn ontsnapt. Een heel continent nog wel: Terra Ultima.’
En wat voor een continent: het is kolossaal en volstrekt uniek. De natuur kon er haar gang gaan zonder ingrijpen van de mens.
Ontdekkingsreiziger Raoul Deleo vond Terra Ultima na een jarenlange zoektocht. Met kleurrijke gedetailleerde tekeningen doet hij verslag van zijn expedities en van de wonderbaarlijke dieren, planten en landschappen die hij er aantrof.
Terra Ultima zorgde al voor opwinding binnen de wetenschap. Maar nu kan iedereen kennis maken met het onbekende werelddeel. Speciaal voor dit boek kreeg Noah J. Stern, collega-ontdekkingsreiziger en bioloog, toegang tot het archief van Deleo. Hij maakte een representatieve selectie van prenten en aantekeningen, zodat iedereen zich een beeld van dit fascinerende, nieuwe werelddeel kan vormen. (flaptekst)
Dit boek valt in de winkel meteen op. Het grote formaat, de grote gouden letters en de bijzondere zwart-wit illustratie trekken de aandacht. En wanneer je de achterflap hebt gelezen, ben je helemaal geïnteresseerd. Een uniek en interessant concept. Er is een nieuw werelddeel ontdekt. De auteur is bang dat door dit boek te veel mensen op zoek gaan naar dit ongerepte werelddeel. Hiermee opent het boek:
‘Dit boek had misschien beter niet kunnen bestaan. Begrijp me niet verkeerd, er is niets mis mee. Absoluut niet. Het is een lust voor het oog. Belangwekkend bovendien. Nee, er speelt iets anders. Wat me dwarszit, is het staartje dat dit boek zou kunnen krijgen.’
De locatie van het werelddeel wordt daarom niet bekend gemaakt. En dan begint het avontuur pas echt. Je wordt meegenomen in dat nieuwe werelddeel. De prachtige illustraties, volledig in kleur, van Raoul Deleo, in werkelijkheid een Nederlandse illustrator, zorgen ervoor dat je een waanzinnig beeld krijgt van de nieuw ontdekte dieren in Terra Ultima. Wanneer je de dieren bekijkt, zie je vanzelf uit welke kruisingen ze bestaan. Bijvoorbeeld de Giraffe Cochleanata, Foedraalgiraffe: je ziet een slak maar dan met een hoofd van een giraffe. Ook wel weer jammer, deze combinaties. We kennen het allemaal wel een beetje. Toch zorgen de illustraties voor uren kijkplezier. Enkel hierom is dit boek al een aanrader!
De tekst is geschreven door Noah J. Stern, bioloog. Maar deze meneer Stern bestaat niet echt. We hebben geen idee wie er achter dit pseudoniem schuilgaat. Deze auteur verbindt de illustraties, geeft achtergrondinformatie en maakt het boek zelfs humoristisch.
Het mag duidelijk zijn dat de auteur en illustrator erg veel fantasie hebben. Tijdens het lezen van het boek ga je bijna geloven dat Terra Ultima echt bestaat. Ook mijn complimenten aan de uitgever. Het boek is mooi vormgegeven en lijkt op een ouderwetse encyclopedie. De kaarten en de krantenberichten lijken echt en voegen wat toe aan het verhaal.
Reactie plaatsen
Reacties