Ze is vriendelijk en zacht, maar ook wazig en naïef. Ze woont op het grote slot van haar vader en heeft maar twee vrienden: de kok en een rondzwervende kat, Karel de Stoute. Haar vader, koning Alfred de achtste, is hertrouwd met Zilla Tarantel - een rijzige, ijzige vrouw die zich voornamelijk ophoudt in de rode toren. Sinds dat huwelijk verkeert de koning in een geheimzinnige staat van verdoving. Op een dag hoort Zilla een gesprek tussen Sneeuwwitje en de kok; en vanaf dat moment probeert de nieuwe koningin om de dochter van de koning uit de weg te ruimen.
Sneeuwwitje vlucht het bos in. Ze komt terecht in een afgelegen huisje waar zeven dwergen wonen. Hier kan ze zich verschuilen en komt ze er langzamerhand achter dat ze zélf kan bepalen wie of wat ze eigenlijk wil zijn... Zo verandert Sneeuwwitje, stap voor stap, in Sneeuwwit. Totdat ze zich uiteindelijk sterk genoeg voelt om haar vader te verlossen uit de greep van de valse koningin... (flaptekst)
Een nieuwe bewerking van het bekende sprookje Sneeuwwitje. Nou ja, bekende sprookje? In een articulatieonderzoek dat ik als logopedist regelmatig afneem, moet het betrokken kind het woord ‘dwerg’ zeggen. Hierbij staat een plaatje van Sneeuwwitje en de zeven dwergen. Geen enkel kind kent dit sprookje! Dus hoog tijd om kinderen weer kennis te laten maken met dit mooie verhaal. Daan Remmerts de Vries en Mark Janssen hadden dit idee kennelijk ook en hebben het sprookje bewerkt.
Allereerst mijn complimenten aan de uitgeverij. Wat een mooi vormgegeven boek hebben ze uitgebracht. Hier is duidelijk goed over nagedacht. Het boek heeft een stofomslag en wanneer je deze van het boek haalt, komt er een mooi blauw, met glitters bedekt omslag tevoorschijn. Erg bijzonder.
Daan Remmerts de Vries heeft het sprookje behoorlijk veranderd, maar de kern is intact gebleven. Het bij de meeste volwassenen welbekende verhaal, de prinses, haar stiefmoeder, de vergiftigde appel, de dwergen: alles komt terug in deze versie.
Maar Sneeuwwitje is een heel ander persoon en ontwikkelt zich tot een zelfstandige vrouw. Ook kust de prins haar niet wakker, maar wordt ze wakker van iets anders. Dit alles past beter in het huidige tijdsbeeld. Leuk dat het juist twee mannen – auteur en illustrator - zijn die van Sneeuwwitje een zelfstandige vrouw maken! Het verhaal leest erg prettig en is goed voor te lezen.
De illustraties van Mark Janssen voegen veel toe aan het verhaal. Ze zijn vrolijk, sfeervol en mooi. Vooral zijn kleurgebruik valt op. Bijzonder hoe Janssen iets smerigs zoals het overgeven van de dwergen toch op een mooie manier weer kan geven zonder dat het een vieze afbeelding wordt.
De samenwerking van auteur en illustrator is goed. Ze vullen elkaar aan en hebben een mooi boek gemaakt. Hun eerdere samenwerking in Het Jungleboek (2019) werd ook al goed ontvangen. Deze heb ik nog niet gelezen, maar dat ga ik nu zeker doen!
Reactie plaatsen
Reacties