De Vanderbeekers - Karina Yan Glaser


De kinderen Vanderbeeker wonen samen met hun ouders al hun hele leven in een prachtig oud huis in New York. Ze zijn zo aan het huis gehecht dat het een soort extra familielid is geworden. Maar dan besluit hun zonderlinge huisbaas Beiderman ineens om het huurcontract op te zeggen. De vier zussen en hun broer hebben nog maar elf dagen om hem op andere gedachten te brengen. Ze trekken alles uit de kast om meneer Beiderman ervan te overtuigen hoe buitengewoon geweldig ze zijn en hoe fantastisch het is dat juist zij hier wonen! Met een stapelgek plan zetten de Vanderbeekers alles op alles om in hun fijne huis te mogen blijven. (flaptekst)

Op voorhand leek dit boek me wel leuk, maar niet heel bijzonder. Het omslag spreekt wel aan, maar geeft weinig weg. De achterflap maakt niet echt nieuwsgierig. Dit lijkt een typisch gevalletje van een redelijk standaard verhaal. En ook dat het originele boek al in 2017 is uitgekomen en de vertaling nu pas, geeft aan dat het niet echt spectaculair leek. Maar nu is het boek er – wat heb ik genoten!

 

Dit boek was een grote, positieve verrassing voor mij. Het boek gaat over een gezin. Je leert dit gezin eerst goed kennen. De warmte binnen dit huishouden is voelbaar tijdens het lezen. Je wilt meteen verder lezen en wilt eigenlijk graag deel uitmaken van dit gezin.

En als je nu denkt: dit klinkt zoetsappig – dan zeg ik meteen: nee, dat is het niet. Het geeft een realistisch beeld van een (h)echt gezin. De kinderen maken ook weleens ruzie, mopperen op elkaar en ga nog maar even door.

Maar wanneer er iets gebeurt dat het leven van de kinderen op stelten zet, bedenken ze samen een plan om het op te lossen. Het leuke aan dit boek is dat je wordt uitgenodigd om zelf mee te denken. Wat zouden de kinderen kunnen doen? En omdat het gezin de huisbaas (de slechterik) nog nooit heeft ontmoet blijft ook dat spannend. Je wilt weten wie die meneer Beiderman is.

 

Karina Yan Glaser heeft een prettig verhaal geschreven in een erg fijne schrijfstijl. Je leest het boek vlot door. Dit komt mede omdat alles makkelijk te begrijpen is en het echt past bij de doelgroep.

Het boek zit vol humor en dit maakt dat je tijdens het lezen vaak in de lach schiet. De kinderen zijn onbewust erg grappig en de situaties zijn herkenbaar.

 

Na het lezen van dit boek ben ik meteen gaan googelen naar de serie. Gelukkig zijn er al meer delen. Wel jammer dat ze in Nederland niet het omslag van de originele uitgave hebben overgenomen. Het originele omslag spreekt me veel meer aan en nodigt meer uit om dit boek te lezen. Kom maar op met de vervolgdelen!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb