De gorilla en de jongen - Phil Earle


Het is oorlog en de onhandelbare Joseph wordt naar Londen gestuurd. Daar moet hij bij de norse mevrouw F wonen, die niet zo gesteld is op kinderen. Tot Josephs grote verbazing bezit ze een verwaarloosde dierentuin. Veel dieren zijn er niet meer, maar Adonis, een enorme gorilla, is er nog wel. Langzaam ontstaat er een bijzondere band tussen Joseph en Adonis. Als de bommen vallen, moet Joseph de kooi van Adonis bewaken. De gorilla is woest en sterk, een gevaar voor de stad, maar Joseph laat zijn vriend niet zomaar in de steek. Durft hij de trekker over te halen als dat nodig is? (flaptekst)

Een historische roman over de Tweede Wereldoorlog. Daar hebben we al heel veel van. En nog steeds verschijnen er nieuwe titels. Soms vraag ik me af of dit niet te veel van het goede is. Elke keer maar weer boeken over dezelfde oorlog. En vaak volgen de boeken ook nog eens hetzelfde stramien. Maar de flaptekst en de omslag van dit boek spraken mij dusdanig aan dat ik het een kans wilde geven.

 

Gelukkig maar, want het is een erg fijn boek. Leuk kun je het niet noemen gezien het thema, maar het leest prettig en soepel. Meteen vanaf de eerste alinea zit je in het verhaal en voel je mee met Joseph. We missen als lezer best wat achtergrondinformatie, maar naarmate het verhaal vordert komen we achter steeds meer belangrijke dingen. Want waarom is Joseph zo onhandelbaar? Dat heeft natuurlijk een reden.

 

Het mooiste aan dit boek is de opbouw van twee bijzondere banden. Natuurlijk de band tussen Adonis, de gorilla, en Joseph. Maar ook tussen mevrouw F en Joseph. Deze twee banden ontwikkelen zich bijna onzichtbaar tijdens het verhaal. Precies zoals het in het echt ook zou kunnen. Althans, de band tussen mevrouw F en Joseph. De band tussen een gorilla en een kind is natuurlijk anders dan een band tussen twee mensen.

 

Naar aanleiding van de flaptekst was ik nieuwsgierig naar het boek. Maar de flaptekst klopt toch niet helemaal met het boek. Want het is normaal gezien mevrouw F die het geweer vasthoudt bij de kooi van Adonis en pas bij de climax is deze rol voor Joseph. Daarnaast is het boek méér dan wat in de flaptekst wordt omschreven. Het gaat om vriendschappen, om onzekerheid, angst en rouw. Sommige van deze puntjes komen maar kort aan bod, zoals het leesprobleem van Joseph. Maar het wordt zodanig benoemd dat het toch belangrijk is en precies genoeg aandacht krijgt.

 

Door de vele toevoegingen is het boek bijzonder. De algehele verhaallijn is echter redelijk standaard, zoals de meeste boeken over deze periode. Maar het is een erg fijn boek dat dingen leert over de oorlog, vriendschap en het opbouwen van een muur voor jezelf - en hoe je deze muur weer kunt afbreken.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb