Julan is net verhuisd naar wat de saaiste wijk van Nederland lijkt. Maar die gedachte verdwijnt al snel als er een nieuwe buurvrouw in de straat komt wonen. Samen met zijn vriendin Sifra en zijn kleine zusje Mollie gaat Julan bij deze mevrouw Mol op bezoek. En dan gebeuren er vreemde dingen…
Hoe kunnen drie kinderen ervoor zorgen dat het veldje in de nieuwe woonwijk niet vol gelegd wordt met stoeptegels? Ontdek in dit spannende verhaal hoe mevrouw Mol dat voor elkaar probeert te krijgen en vooral… waarom ze dat wil! (flaptekst)
Speciaal voor het driejarige programma ´Onder het Maaiveld´ van IUCN NL, De Vlinderstichting, NIOO-KNAW en het Centrum voor Bodemecologie schreef Janneke Schotveld het boek Mevrouw Mol en andere (niet zo heel) vreemde figuren. Djenné Fila maakte de illustraties. Het ‘Onder het Maaiveld’-programma heeft als doel het bodemleven in Nederland te herstellen, als basis voor een gezonde natuur en een gezonde maatschappij. Onder de noemer ‘w-onderwereld’ proberen de deelnemende organisaties het belang van een gezonde bodem onder de aandacht van kinderen brengen, mede door dit boek. In maart 2022 kregen alle basisscholen van Nederland dit boek.
Dat het boek met een specifieke opdracht is geschreven is niet te merken. Soms is een dergelijk in opdracht geschreven verhaal geforceerd en worden bepaalde onderwerpen aangesneden enkel omdat de opdrachtgever dit eist. ij het zien van deze kaft en het lezen van de titel verwacht ik in eerste instantie eenzelfde soort boek als De eekhoorn legt een ei en andere fabels van -auteur-. Korte verhalen over dieren, in dit geval de bodemdieren. Maar niets is minder waar. Het boek vertelt één verhaal. Wie dit niet verwacht is misschien even teleurgesteld, maar ik adviseer dan om het boek een kans te geven en het toch te lezen. Schotveld schrijft op een subtiele wijze een verhaal met allerlei informatie over bodemdieren en waarom we niet alle natuur moeten weghalen. Nergens komt het belerend, dwingend of geforceerd over. Je leest gewoon een leuk kinderboek, met een bijzonder thema. Leuk dat Janneke Schotveld dit doet!
Djenné Fila maakt erg mooie illustraties. De dieren zijn duidelijk herkenbaar en toch hebben ze menselijke trekjes. Haar kleurgebruik past goed bij het thema en de rest van de vormgeving. Want ook aan de vormgeving is veel aandacht besteed. Het boek is gedrukt op gerecycled papier met bermgras uit ecologisch beheerde bermen van het Bijenlandschap. Dit geeft het boek net even wat extra karakter.
Een erg leuk boek dat ook prima uitgebracht kan worden voor de algemene verkoop. Dit is een boek dat een combinatie lijkt van de oudere losstaande boeken en de recente sprookjesboeken van Janneke Schotveld. En ik vind dat een erg fijne combinatie.
Reactie plaatsen
Reacties