Ik wou dat ik anders was - Paul Biegel & Marieke Nelissen


‘IK WOU DAT IK ANDERS WAS!’ roept een jongetje, zo vaak dat iedereen hem maar Anders noemt. Hij struikelt voortdurend over zijn eigen benen en leren kan hij al helemaal niet. Als Anders op een dag na uren stampen de tafel van zeven nog steeds niet uit zijn hoofd kent, vraagt hij een tovervrouw om raad. Zij weet de oplossing: de Grote Tovenaar kan hem helpen, maar dat doet hij niet zomaar! Anders moet eerst een bijzondere opdracht volbrengen – en dat leidt tot de reis van zijn leven… (flaptekst)

Uitgeverij Gottmer is sinds een paar jaar bezig met het heruitgeven van de boeken van Paul Biegel. Eerst het bekende werk en nu het wat minder bekende werk. Sommige boeken zijn opnieuw geïllustreerd en andere niet. Ik wou dat ik anders was is dat wel. Daardoor lijkt het meteen een veel nieuwer boek. De vorige editie had illustraties van Sandra Klaassen en dat boek staat in mijn kast. Ik ben best gevoelig voor nostalgie en het behouden van dingen, dus het opnieuw laten illustreren van boeken vind ik soms lastig. Maar al door het omslag van Marieke Nelissen moet ik wel zwichten.

 

Haar illustraties passen erg goed bij het verhaal en de schrijfwijze van Paul Biegel. De tekeningen zijn sprookjesachtig en gedetailleerd. Haar kleurgebruik is sfeervol. Wat vooral opvalt, is de natuur. Nelissen is een natuurkenner en dat is te merken. In veel van haar boeken spelen bomen belangrijke rollen. En ook in Ik wou dat ik anders was laat ze deze bomenliefde merken. Maar ook de illustraties zonder natuur of zelfs zonder een achtergrond zijn pakkend en aansluitend op het verhaal. Mijn complimenten, een oud boek opnieuw illustreren en er dan toch je eigen ding van maken heeft Marieke Nelissen knap gedaan. Er hadden wat mij betreft veel meer illustraties in het boek mogen staan! Nu zijn er best lange stukken tekst zonder illustraties en dat is toch jammer.

 

Zelf heb ik dit boek als kind verslonden. Toen was het één van mijn favoriete Biegel boeken. En ook na herlezen is dit nog steeds zo. Juist omdat het over een ‘normaal’ jongetje gaat met ouders, school en een gewone slaapkamer. Ook het anders willen zijn is voor veel kinderen herkenbaar. En Biegel beschrijft dit gevoel uitmuntend. Biegel is een meester in taal. Zijn woordkeuze, soms zelf verzonnen woorden, zijn humor en subtiliteit zijn van hoog niveau. Volgens mij heeft nog niemand na hem dit niveau weten te halen.

 

Erg fijn dat dit boek opnieuw onder de aandacht wordt gebracht. Het werd hoog tijd.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.