Mus & Kapitein Kwaadbaard en de Amorfe - Kevin Hassing


Een geheimzinnig schip vaart recht op de kade van Zeeburgerdam af. Het blijkt De Amorfe te zijn, een schip gemaakt van glas. De kapitein van het schip, Nero, vertelt dat hij met zijn bemanning naar een drijvende stad in de oceaan gaat varen. De Parasela. Daar wil hij meedoen aan het legendarische Tetra Toernooi. Hij roept de hulp in van de stoere Mus en haar vrienden, maar Mus twijfelt. Meedoen aan het toernooi betekent dat je je leven op het spel zet… (flaptekst)

Toen de vorige twee delen in deze serie uitkwamen gaf ik nog cijfers. Deel één kreeg een 8,5 en deel 2 zelfs een 9. Best hoge cijfers. Deel twee, Mus & Kapitein Kwaadbaard en de koers naar de Kraken, won afgelopen jaar de Kinderjury-prijs. En al met al legt dat dus de lat hoog voor dit derde deel. Weet Kevin Hassing de hoge standaard vast te houden?

 

Daar kan ik meteen ‘ja’ op antwoorden. Want ook dit deel is weer een heerlijk avontuur. Dat komt allereerst door de prettige schrijfstijl van Hassing. Het taalgebruik is origineel en modern. Hij gebruikt soms moeilijke woorden, die meteen op een subtiele manier uitgelegd worden. Het boek leest daardoor soepel en is erg prettig om voor te lezen.

 

Dit deel deed me op sommige momenten erg denken aan de boeken van Paul Biegel. De goed uitgewerkte personages, met elk eigen karaktereigenschappen die nergens te karikaturaal worden, doen denken aan bijvoorbeeld De kleine kapitein en De vloek van Woestewolf. Ook het verhaal zelf had zo van Biegel kunnen zijn. Maar toch is het nergens een kopie of lijkt er te zijn ‘afgekeken’. Hassing heeft zijn eigen stijl die neigt in de richting van Biegel.

 

De humor is net als in de vorige delen aanwezig en tovert af en toe een lach op je gezicht.

Persoonlijk denk ik dat Hassing per deel groeit in zijn schrijven en bedenken van verhalen. Het is origineel en leest zo fijn weg dat ik alleen maar meer wil lezen!

 

De illustraties van Linde Faas zijn zoals we gewend zijn. De kleuren zijn prachtig sfeervol en alles geeft een mooi beeld van het verhaal. Het omslag spreekt aan en nodigt uit tot lezen.

 

Wat mij betreft een geslaagd deel in een serie die geen mindere boeken kent. Gelukkig is er net bekend gemaakt dat er sowieso nog twee delen komen. Ik kan niet wachten.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.