Waarom je voetafdruk groter is dan je schoenmaat - Ester Walraven & Wilfried Ivens


Waarom is walvispoep wonderspul voor de wereld?
Waarom zijn apen niet zo dol op koekjes?

Hoe komt het dat de aarde opwarmt?

En waarom is vogelpoep eigenlijk wit?

 

Dit boek staat boordevol weetjes en tips over de natuur, het klimaat en het milieu. Je krijgt antwoorden op verrassende en grappige vragen over de wereld om je heen. Bijvoorbeeld hoe het komt dat er plastic in ons eten zit, waarom oceanen helpen tegen de opwarming van de aarde en natuurlijk wat je voetafdruk hiermee te maken heeft. Zo leer je meer over onze planeet en hoe we haar kunnen beschermen. Een boek waardoor je vooral zin krijgt om zelf iets te doen voor de wereld om ons heen! (flaptekst)

Nu de Kinderboekenweek 2022 als thema Gi-ga-groen heeft verschijnen er meerdere nieuwe boeken over de natuur en het klimaat. En dat kan een boek zijn met een verhaal over het thema, zoals het nieuwe deel in De Bende van de Korenwolf, maar ook een feitjesboek. En daar is dit boek een voorbeeld van. Elke pagina met Waarom.

Waarom de aarde rond is

Waarom de lucht blauw is

Waarom jouw afval van grote waarde kan zijn

Waarom ook jij een klimaatheld kunt zijn

Waarom wetenschappers de wereld niet kennen (maar daar wel aan kunnen bijdragen)

Waarom één persoon soms het verschil kan maken

En dan wordt er op die pagina uitleg gegeven. Er staan Wist je dat?-weetjes in. Soms wordt er interactie gezocht met bijvoorbeeld een kleine quiz en je kunt QR-codes scannen.


Ze hebben er alles aan gedaan om dit geen saai boek te laten worden. En dat is zeker gelukt. Er wordt op een laagdrempelige en fijne manier uitleg gegeven zodat het niet te moeilijk is. Het is interessant en wordt nergens saai. Het is geen boek om in één keer uit te lezen, want dan wordt het mogelijk wel saai. Maar af en toe een paar bladzijdes is erg leuk! Op deze manier leert een kind veel over de aarde, het klimaat en allerlei aanverwante zaken.

 

De illustraties van Iris Boter zijn passend en maken soms de uitleg net even wat duidelijker. Ook zijn er soms grapjes in de illustraties verwerkt die je even aan het lachen maken.

 

Een leuk boek en ook erg geschikt om te lezen in de kinderboekenweek!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.