Het huis van Hopper - Yvonne Jagtenberg


Kom binnen in het huis van Hopper, het atelier van Frida Kahlo, de woonkamer van Jean-Michel Basquait. Neem een duik in het zwembad van David Hockney, of ga op bezoek in het huis van de andere beroemde kunstenaars. Het ene staat vol flessen, kannen en kruiken en in het andere hangen enge poppen zo groot als mensen. Wil je weten waarom? De deur is open. Kom maar kijken! (flaptekst)

Een prentenboek over kunstenaars. Die zien we tegenwoordig wel vaker, maar dit prentenboek gaat over heel veel kunstenaars én over hun woningen. Een bijzonder originele insteek. Maar hoe is de uitvoering?

 

Yvonne Jagtenberg won al twee keer het Gouden Penseel en met dit boek doet ze wat mij betreft een gooi naar een derde. De illustraties zijn zo sfeervol en passend bij de kunstenaars dat je je ogen uit kijkt. Elke bladzijde is anders, de kleuren zijn verschillend en de stijl lijkt zich aan te passen aan de kunstenaar waar de desbetreffende pagina over gaat. De illustraties zijn de grote troef van dit boek.

 

Een verhaal is er eigenlijk niet. Elke pagina opnieuw maak je kennis met een kunstenaar en krijg je wat informatie. Dit gebeurt wel op een fijne, vertellende manier. En mocht je meer willen weten: achterin staat per kunstenaar wat extra informatie.

 

Ondanks het ontbreken van een verhaal is het een bijzonder boek geworden. Je bent benieuwd naar de volgende pagina en je wilt de kunstwerken van de kunstenaars opzoeken en bekijken. Op deze manier kunnen kinderen kennis maken met kunst zonder ervoor naar een museum te gaan. Jagtenberg maakt hiermee kunst toegankelijk voor kinderen.

 

Een erg fijn prentenboek voor iedereen die van kunst houdt, maar ook zeker voor mensen die geen weet hebben van kunstenaars. Ik denk dat iedereen, maar volwassenen misschien nog meer dan kinderen, van dit boek kan genieten.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.