Soms als ik een vlinder zie - Boudewijn de Groot, Jaco van der Steen & Mark Janssen


Liedjes waar je helemaal vrolijk van wordt, om (voor) te lezen en te luisteren terwijl je geniet van de fantastische prenten.

Over de kat Schaduw, de muis en de mediterende uil, een droomgedrocht, een giraf die bang is om zijn nek te breken, een zebra die zomaar midden op straat ligt, en nog veel meer. (flaptekst)

Een prentenboek met illustraties van Mark Janssen. Je weet meteen al dat dit kwaliteit is. Mark Janssen is een gevestigde naam in kinderboeken-Nederland en dat is terecht. Zijn illustraties zijn sprekend, sfeervol en hij levert altijd kwaliteit. In de afgelopen jaren maakte hij vooral prentenboeken met eigen verhalen, maar nu heeft hij illustraties gemaakt bij liedjes van Boudewijn de Groot en Jaco van der Steen. Hoe pakt dit uit?

 

Wat meteen opvalt bij het eerste lied is dat het best lang is. En daardoor wordt dit een boek om niet in één ruk maar in meerdere keren te lezen. Lied voor lied. Anders wordt het te veel. Zeker voor jonge kinderen kan het te lang duren en raken ze verveeld.

 

Dat is dan ook het enige minpuntje aan dit boek. Sommige bladzijden staan zo vol met tekst dat het druk wordt en je snel door wilt naar de volgende bladzijde. En dat is zonde, want de illustraties van Mark Janssen zijn schilderijen op zich. Je kijkt je ogen uit. Bijvoorbeeld de plaat met de luchtballon is echt prachtig. Maar door de hoeveelheid tekst geniet ik er minder van.

 

De liedjes zijn mooi, met mooie boodschappen en woordkeuzes. Je kunt ze prima voorlezen als versjes, maar de liedjes afspelen en dan het boek bekijken is ook zeker een aanrader.

 

De illustraties van Janssen zijn zoals we gewend zijn van hem. De een is wat realistischer dan de ander. Bijvoorbeeld de platen met straten en huizen zijn heel realistisch: het lijkt bijna alsof je zelf in die straat loopt. Maar de plaat over het droomgedrocht is juist fantasievol en compleet verzonnen. Ik pak het boek dan ook vooral om de illustraties te bekijken. De liedjes, die je kunt vinden via de link in het boek, zijn zeker leuk maar soms is alleen de illustratie voldoende.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb