Opa en de walnoot - Ammi-Joan Paquette & Felicita Sala


Als Emilia op een ochtend een walnoot vindt, vertelt opa haar het verhaal erachter:

dat van zijn reis over de oceaan op weg naar een nieuwe woonplek, met enkel een klein tasje en in zijn jaszak een noot.

 

‘Ik plantte mijn boompje in goede bruine aarde, zodat het hier voor altijd krachtig zou kunnen blijven groeien.’

‘In dit huis? In deze tuin?’

‘Zullen we gaan kijken?’ (flaptekst)

Op het eerste gezicht sprak dit prentenboek mij niet helemaal aan. De kleuren van het omslag zijn wat grauw, de personen zijn wat vlak en de opa lijkt niet zo sympathiek. Maar schijn bedriegt.

 

Het prentenboek begint met Emilia die een walnoot krijgt van haar opa. Om te planten. In de tuin bij de walnootboom die opa zelf als kind heeft geplant en de walnootboom die zijn dochter, de moeder van Emilia, heeft gepland. Kortom, de kringloop van het leven. Bomen beginnen klein en worden groter. Dat geldt ook voor mensen. Samen met opa gaat Emilia de noot potten en ervoor zorgen. En dan komt opa te overlijden. Emilia gaat verder met het verzorgen van de walnoot en plaatst deze uiteindelijk in de tuin. Naast de boom van opa. Op deze manier krijgt Emilia troost in het rouwproces.

 

Hoewel dit een zwaar thema is, voelt het boek niet zwaar aan. Het is redelijk lichtvoetig beschreven, ook de vertaling mag worden vermeld. Edward van de Vendel heeft een fijn lopende vertaling gemaakt. Door het spelen met woorden is het een fijn prentenboek om voor te lezen. En de pagina vullende illustraties zijn een genot om naar te kijken.

 

Felicita Sala heeft sfeervolle illustraties gemaakt die goed de emotie van het verhaal weten te raken. Juist door de wat sombere kleuren komt de hoopvolle boodschap goed over: wanneer iemand die je liefhebt komt te overlijden, zal die altijd een deel van je blijven. De bomen zijn prachtig neergezet en in de plaat waarin Emilia haar opa herdenkt kun je zelfs opa herkennen in de boom. Dat is erg mooi gevonden.

 

Ondanks het zwarte thema is dit een mooi prentenboek dat goed gebruikt kan worden door leerkrachten die het thema rouw willen bespreken. Maar ook ouders die in zo’n situatie zitten kunnen dit boek gebruiken om het misschien wat makkelijker te maken voor een kind. Hoewel ik het omslag in eerste instantie niet zo aansprekend vond, ben ik wel zeer te spreken over het prentenboek zelf. Een aanrader.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.