Het grappigste sinterklaasboekje ter wereld - Marianne Busser & Ron Schröder


Sinterklaas heeft in al die jaren natuurlijk ontzettend veel avonturen beleefd! Vreemde avonturen, gekke avonturen, stoute avonturen en nog veel meer.

De állergrappigste staan in dit versjesboek. Over een pietje dat niet kon stoppen met inpakken. Over Sint die zijn bed verwarde met zijn bad, over wel heel bijzondere verlanglijstjes en natuurlijk over veel te veel snoepen van de pepernoten…

Als dat maar goed gaat! (flaptekst)

De titel van dit boek belooft veel. Het zou het grappigste Sinterklaasboekje ter wereld moeten zijn. Het heeft al als voordeel dat het is geschreven door Marianne Busser en Ron Schröder, een auteurs-duo dat veel boeken schrijft en precies de humor weet te gebruiken waar kinderen gek op zijn. Maar kunnen ze deze titel waarmaken?

 

Of het hét grappigste boek over Sinterklaas is weet ik niet. Bijvoorbeeld De Pinguïnsint en andere dierenklazen  van Edward van de Vendel en Saskia Halfmouw is op een heel andere manier grappig. En De kleren van Sinterklaas van Paul Biegel en Sanne te Loo is voor de volwassen voorlezer erg grappig. Het grappigste Sinterklaasboekje ter wereld is in ieder geval óók grappig en zorgt regelmatig voor een lach op je gezicht. Dus wat dat betreft bereikt het zijn doel zeker.

 

Ondertussen weten we dat Busser en Schröder ondanks hun hoge schrijftempo altijd kwaliteit leveren. Ik kan me in ieder geval geen boek herinneren waarvan ik dacht: mwah, dit is snel gemaakt en minder goed dan anders. En dat geldt eveneens voor dit boek. Leuk dat het boek als één geheel te lezen is, maar ook als losse versjes. Wanneer je gewoon voorin begint, kun je alles achter elkaar door lezen en dat verveelt zeker niet. Maar ook elke dag één versje is een goede optie.

 

Niet alle versjes zijn even origineel. Er is wel vaker iets verteld over een piet die te veel eet en het standaard poep-grapje dat in bijna elk boek terugkomt had wat mij betreft niet toegevoegd hoeven worden. Maar Sinterklaas die zijn bed verwart met zijn bad, ontdekt dat het paard zijn hoofd aan de achterkant heeft en het versje over de piet die zich gaat wassen en ineens niet meer wordt herkend zijn erg origineel.

 

De illustraties van Mayon Middeljans zijn vrolijk, sfeervol en passend bij de versjes. Haar pieten zijn leuk en vrolijk en goed passend bij deze tijd. Het is gedurfd om haar eigen draai te geven aan het uiterlijk van Sinterklaas: een iets grijzere baard, een mantel die net over de knie komt. Dit geeft Sinterklaas een wat kwiekere uitstraling en dat past goed bij de versjes.

 

Een zeer geslaagd boek van Busser en Schröder dat vele jaren uit de kast zal worden gepakt wanneer Sinterklaas in ons land is.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.