De pinguïnsint en andere dierenklazen - Edward van de Vendel & Saskia Halfmouw


Een gans die al honderden kuikentjes kreeg

keek naar haar laatste en schrok en zweeg.

Want zag ze dat goed nou? Had het een baard?

Ja. En het piepte: ‘Waar is mijn paard?’

 

In dit originele Sinterklaasboek staan negen grappige verhalen op rijm over allerlei dierenklazen. Want waarom zou Sinterklaas een mens moeten zijn? (flaptekst)

Alleen al om de voorkant wil je dit boek aanschaffen. De grappige pinguïn met baard, mijter, mantel en staf trekt meteen je aandacht. Waar gaat dit boek over? De titel zegt het al: De Pinguïnsint en andere dierenklazen. Niet alleen mensen kunnen Sinterklaas zijn. Maar ook bij de dieren zijn er Sinterklazen.

 

En dat is een origineel en grappig gegeven, want hoe gaat dit in zijn werk? Wat doen die dieren? Hoe zien ze eruit? Komen ze ook elk jaar (nee, de schildpad dus niet, die is te traag)?

Hoe leuk is het om met kinderen hierover te kunnen praten en samen na te denken? Want je kunt nog zoveel meer dierenklazen bedenken dan die in dit boek worden benoemd.

 

Edward van de Vendel heeft negen grappige verhalen op rijm geschreven die prettig (voor)lezen. Af en toe zul je echt even moeten grinniken of zelfs hardop lachen. De humor en het plezier spatten van de pagina’s af. Wat ook meerwaarde heeft, zijn de feiten over dieren die terugkomen in het boek. De schildpad die traag over het land kruipt, de pinguïn die niet van warmte houdt en de hond die achter de kat aanrent. Alles valt op zijn plek en zorgt ervoor dat de dierenklaas heel anders is dan Sinterklaas of een andere dierenklaas.

 

De illustraties van Saskia Halfmouw maken dit boek compleet. De vrolijke, realistische dieren komen je tegemoet uit het boek. De mijter, de baard, de staf - alles is herkenbaar en maakt een echte dierenklaas van de dieren. Wat moet het leuk zijn geweest om bij deze verhalen illustraties te maken. Ook bij de illustraties zie je het plezier van de pagina’s afspatten.

 

Eigenlijk is dat ook de conclusie over dit boek. Je kunt niet anders dan blij worden wanneer je dit boek leest en bekijkt. Het is een erg origineel boek over Sinterklaas en daardoor een aanrader om voor te lezen in de klas en thuis of lekker zelf te lezen met een bakje pepernoten en warme chocolademelk binnen handbereik.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.