Mio, mijn Mio - Astrid Lindren


Aan de koning van het Land in de Verte,

Degene die je zo lang hebt gezocht, is op weg. Hij reist door dag en door nacht, en hij draagt in zijn hand het teken, de gouden appel.

 

Ik begreep er geen woord van. Maar ik werd zo wonderlijk koud over mijn hele lichaam. Ik haastte me de kaart in de brievenbus te stoppen. Wie was het, die door dag en door nacht reisde? En wie droeg er een gouden appel in zijn hand? Toen keek ik toevallig naar de appel die ik van tante Lundin had gekregen. En de appel was van goud… (flaptekst)

Zoals de vaste lezers van mijn recensies ondertussen wel weten, ben ik een Astrid Lindgren-fan. En een fan van Scandinavië. Dus toen ik hoorde dat een toch wat onbekender boek van Lindgren, Mio, mijn Mio, in een compleet nieuwe uitgave met kleurenillustraties in Nederland zou verschijnen, was ik super enthousiast. Als kind heb ik dit boek wel een keer gelezen, maar toen vond ik het niet zo denderend. Later heb ik het herlezen en toen was ik helemaal fan. En na het lezen van deze nieuwe uitgave vind ik het zelfs één van de beste boeken van Lindgren.

 

Lindgren schrijft erg beschrijvend en je waant je in de wereld waarin het verhaal zich afspeelt. Het is af en toe een redelijk ingewikkeld verhaal en je begrijpt niet altijd helemaal wat er gebeurt. Maar door de uitleg van Lindgren valt alles op zijn plaats en ontvouwt zich een magisch avontuur. De ontwikkeling van Bo is bijzonder en boeiend. Van kleine, onzekere negenjarige naar heldhaftige avonturier. Het klinkt ongeloofwaardig, maar in dit verhaal klopt het allemaal.

 

En dan de illustraties. Johan Egerkrans heeft prachtige illustraties, volledig in kleur, gemaakt. Kijk alleen al naar de omslagillustratie. De kleuren, de positionering van de personages, het paard, de vogels en dan de belettering. Het klopt allemaal. En dat geldt letterlijk voor elke illustratie in het boek. De volledige pagina’s zijn prachtig en de wat kleinere zijn allemaal passend bij het verhaal. Ook erg mooi is hoe hij emotionele situaties niet uit de weg gaat en deze gewoon afbeeldt. Ik vond de illustraties van Els van Egeraat in eerdere uitgaves erg mooi, maar de illustraties van Johan Egerkrans zijn echt een overtreffende trap.

 

Deze nieuwe uitgave van Mio, mijn Mio is een boek dat ik aan iedereen cadeau zou willen doen. Want dit boek moet gewoon in je kast staan. Of nog beter, op de salontafel liggen om af en toe even in te kijken.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb