Klein in de grote stad - Sydney Smith


Ik weet hoe het is om klein te zijn in de stad.

Niemand merkt je op en misschien schrik je

van harde geluiden,

en soms weet je niet goed wat je moet doen.

 

Maar ik ken jou.

Jij redt je wel. (flaptekst)

Een omslag dat me niet aanspreekt. Ik begrijp weinig van de flaptekst en heb het boek meerdere keren toch weer weggelegd. Maar toen ik het uiteindelijk had gelezen, vloeide er zelfs een enkele traan, heb ik het boek meteen nóg een keer gelezen en aangeraden aan een paar vrienden.

 

Uiterlijke schijn kan dus ook bij boeken echt bedriegen. Want dit is één van de mooiste prentenboeken die ik ooit heb gelezen. De illustraties zijn wild, vol en robuust. En toch is alles herkenbaar en zijn er zelfs bijzondere details, die je pas ziet na alles goed te hebben bekeken. Ook is er weinig tekst nodig, want uit de illustraties kun je het hele verhaal al halen.

 

Maar het verhaal, dat is het meest bijzondere in dit boek. Althans, de hoofdlijn. Want tijdens het lezen heb je niet door waar dit over gaat. Het is onduidelijk, vaag, en lijkt gewoon een beschrijving van de stad. Maar op het einde wordt ineens duidelijk wat het is. En op dat moment werd het mij te veel, ineens draaide mijn mening over dit boek helemaal om. Want juist door de gelaagdheid en de verrassing op het einde is dit een steengoed prentenboek. Je moet misschien even doorbijten, maar wanneer je dit doet kom je niet bedrogen uit.

 

Want ook het omslag, dat me eerst niet aansprak, vind ik nu mooi. Het past perfect bij het verhaal en de boodschap. Het is natuurlijk jammer dat waarschijnlijk veel meer mensen net als ik dit zien liggen in de winkel, dat het hen niet aanspreekt en ze het boek niet zullen bekijken. Want een eerste indruk is belangrijk. Maar het is zeker de moeite waard om tóch even goed te (be)kijken.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb