De wijde wereld in! - Jacques Vriens & Pallieter Hutschemakers


De jonge dasjes Bas en Bes willen niets liever dan weg uit hun hol en de wijde wereld in! Maar vader en moeder Das vinden hen nog veel te klein, want buiten zijn gevaren.

Voorlopig moeten de twee dasjes nog binnen blijven.

Maar op een dag zien Bas en Bes hun kans schoon en sluipen ze stiekem naar buiten. Zouden ze al flink genoeg zijn om de wijde wereld te verkennen? (flaptekst)

Meteen bij de aankondiging van dit prentenboek was ik enthousiast. Een boek van Jacques Vriens is eigenlijk altijd goed en de schilderijen van Pallieter Hutschemakers zien er prachtig uit. Het omslag nodigt uit en maakt nieuwsgierig. Mooi is ook de vormgeving van het omslag met de gele letters van de titel, die de aandacht trekken. Maar ook de lieve dieren die op de voor- en achterkant te zien zijn maken nieuwsgierig. Ze zien er zo schattig en lief uit dat je meteen hun avontuur wilt gaan lezen.

 

Jacques Vriens heeft een leuk prentenboek geschreven met aandacht voor dieren, natuur en de vervuiling door de mens. Het verhaal voelt aan als een klassiek dierenverhaal, maar dan met een moderne twist. Hij schrijft zoals altijd prettig, de tekst is goed voor te lezen en de karakters zijn stuk voor stuk interessant. Mooi is ook de manier waarop de Uil wordt verwerkt in het verhaal. Als oplettende lezer heb je al snel door dat Uil er met een reden steeds bij is. Aan het eind van het boek blijkt dit ook het geval en wordt die reden duidelijk. Er komen veel dieren in het verhaal voor: Opa Das, Uil, Koe, Merel, Mol, Bever, Vos en Vleermuis. Elk karakter smaakt naar meer.

 

In dit boek staan prachtige illustraties. Schilder Pallieter Hutschemakers heeft speciaal voor dit verhaal schilderijen gemaakt. En ze zijn stuk voor stuk prachtig. De natuur is realistisch, de dieren zijn realistisch en tóch ook wat menselijker. Erg bijzonder om te zien; je kijkt je ogen uit. Maar doordat er best veel tekst in het boek staat, zijn niet alle illustraties paginagroot afgebeeld. Dat vind ik wel jammer, want sommige schilderijen verdienen het om groter te worden afgedrukt zodat je nog beter alle details kunt bekijken.

 

Stiekem hoop ik dat er nog meer prentenboeken van dit duo gaan volgen. Want wat een heerlijk boek! Dit is één van de betere prentenboeken van Vriens en door de illustraties, sorry, door de schilderijen is het één van de mooiere prentenboeken van de afgelopen jaren!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb