De blauwe zangvogel - Vern Kousky


Eén kleine vogel.

Eén fantastische tocht.

Eén speciaal lied. (flaptekst)

Op de achterkant van dit boek staat dat het een verhaal is voor liefhebbers van De jongen, de mol, de vos en het paard. Dat zijn meteen grote schoenen om te vullen. Wat mij betreft is dat beroemde boek niet echt een kinderboek, maar meer een boek voor volwassenen om eens te bekijken. Die kunnen er ook wat dieper over na denken. De blauwe zangvogel daarentegen is een prentenboek voor kinderen vanaf 3 jaar. Volgens mij dus een compleet ander boek dan De jongen, de mol, de vos en het paard.

 

Na het lezen begrijp ik deels toch dat ze het vergelijken met dat boek. De blauwe zangvogel heeft een mooie boodschap die niet zou misstaan in het bekende boek. Maar de uitwerking is totaal anders. Het is echt een prentenboek voor de doelgroep, jonge kinderen dus. Het is prettig geschreven en Tjibbe Veldkamp heeft een mooie, leesbare vertaling gemaakt. Voor kinderen is het een spannend avontuur, waar ze plezier aan beleven. Waarschijnlijk hebben zij geen idee wat de conclusie van dit boek gaat worden. Voor de voorlezer is het van begin af aan duidelijk waar dit boek over gaat. Vogel kan niet zingen en moet op zoek naar haar eigen lied. Door levenservaring, in dit geval de tocht op zoek naar een lied, kan ze uiteindelijk haar eigen lied zingen. Het is geen kwestie van iets vinden, maar een kwestie van ervaringen opdoen. Voor kinderen is dit pas duidelijk op het einde, wanneer het ook duidelijk is voor de blauwe zangvogel.

 

En dat is meteen het mooie aan dit boek. Want het is tenslotte voor kinderen vanaf 3 jaar. Dat de voorlezers het verhaal al doorhebben maakt niets uit, want ook zij kunnen dit prentenboek - denk ik - waarderen. Het verhaal is goed opgebouwd en leidt tot de mooie conclusie die je dan kunt bespreken met het voorgelezen kind.

 

De illustraties zijn sfeervol en rustig. Geen enkele plaat is té druk. Je kijkt je ogen uit. Mooie landschappen, mooie dieren, verschillende weersituaties en prachtige kleuren.

Kortom, een mooi prentenboek en perfect voor de beoogde doelgroep.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.