Opa's Pride - Harry Woodgate


Vroeger ging opa samen met opie mee naar Pride-parades. Nu opie er niet meer is, zou Milly maar wat graag met opa willen meelopen, maar voor zo’n reis is hij nu te oud. Dan heeft Milly een goed idee: wat als ze de Pride in hun eigen stad vieren?

Opa is meteen enthousiast en ze gaan aan de slag. En zij niet alleen: steeds meer mensen helpen mee. Op de dag van de Pride is het één groot feest en vieren ze allemaal hun ware ik. (flaptekst)

Een vervolg op Opa’s camper, een prentenboek uit 2021. Over dat boek schreef ik het volgende:

‘Het grote pluspunt aan dit boek is de verhaallijn over de opa die op mannen valt. Het wordt nergens specifiek genoemd. Dit kan resulteren in leuke gesprekken met kinderen. Het is een leuk prentenboek met een simpel verhaal maar een mooie boodschap, die uitnodigt tot gesprekken met kinderen. Een boek dat je zeker vaker wilt lezen!’

 

De illustraties en de boodschap van dat vorige boek zorgen ervoor dat ik dit vervolg ook wil lezen. Het gaat door op het verhaal dat opa op mannen valt. Maar in dit boek komt er meer bij kijken dan enkel de geschiedenis van opa. Wat Opa’s camper juist zo sterk maakte, was dat het niet ging over het homo zijn van opa maar dat het juist de normaalste zaak van de wereld was.

In dit nieuwe boek gaat het wel heel specifiek over de Pride en de gehele LGBTQ+. Er komt een genderneutraal persoon in voor, opa is natuurlijk homo en in de illustraties ontdek je nog veel meer.

 

Die illustraties van Harry Woodgate zijn prachtig, de kleuren spatten uit het boek en je blijft ernaar kijken.

 

Het is belangrijk dat deze thema’s met kinderen worden besproken. Het gebeurt momenteel steeds vaker in kinderboeken. Dan is het oppassen dat er niet te veel mee gedaan wordt. Ik was er na het lezen van Opa’s pride bang voor dat dit boek te veel de nadruk legt op het thema, waardoor het een minder leuk boek is om te lezen. Maar na er nog even over te hebben nagedacht, klopt dat eerste idee van mij niet. Het is namelijk nog steeds een leuk en schattig voorleesboek, waarin gewoon wordt uitgelegd wat de Pride is. Wel is het verhaal daardoor wat simpel, maar dat mag het plezier in het lezen en het bekijken van de platen niet drukken. Er is genoeg te zien of te bespreken waardoor dit toch een waardevol boek is.

 

Dus mijn conclusie nu is dat dit wel een aanrader is voor ouders of leerkrachten die deze thema’s graag willen bespreken met kinderen. Je kunt hier erg veel mee en het is op een mooie en respectvolle manier gedaan.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb