Zebedeus en het ganzenbord van Wisse


Op een dag krijgt Zebedeus de Beer een ganzenbord opgestuurd, afkomstig van ene Wisse, die hem een goeie hand van gooien wenst.

Even later staat Zilver voor de deur, een sneeuwwitte gans die Zebedeus uitnodigt hem te volgen.

Het is de start van een wonderlijk avontuur

van toeval en geluk

van vallen en opstaan.

Maar wie is Wisse? (flaptekst)

Koos Meinderts is veertig jaar schrijver en dat wordt gevierd met dit boek. Een totaal nieuw verhaal met prachtige illustraties van zijn vrouw Annette Fienieg. Het mooie omslag spreekt direct aan, net als de interessante titel. Het boek gaat over Zebedeus, een beer die in een fijn huis op de heuvel woont. Zijn leven verandert drastisch wanneer er een ganzenbord wordt bezorgd, van ene Wisse. Door het ganzenbord begint er een reis, in eerste instantie samen met een gans.

 

Verder is het niet mogelijk om het verhaal te beschrijven. Er gebeurt zoveel dat elke samenvatting het boek tekortdoet. Zebedeus komt op verscheidene plekken terecht, ontmoet leuke personages en minder leuke personages. Van elke ontmoeting leer je als lezer wat.

 

Koos Meinderts schrijft met prachtige zinnen en bijzondere woorden. De reis begint bijvoorbeeld bij de brug-van-heen-en-nooit-meer-terug. Ook schrijft Zebedeus een brief naar zijn huis als hij iets meemaakt dat echt een verhaal is om over naar huis te schrijven. Het plezier spat van de pagina’s af. Het is een filosofisch getint verhaal, het zet aan tot denken en laat je twijfelen aan dingen in je eigen leven.

 

De illustraties van Annette Fienieg zijn prachtig en zorgen ervoor dat dit boek nog mooier wordt. Haar sfeervolle kleurgebruik, mooie composities en bijzondere personages zijn een feest om naar te kijken.

 

Dit echtpaar heeft weer een prachtig boek afgeleverd dat bijna aanvoelt als een afscheid. Zebedeus de beer is namelijk aan het eind van het boek ‘klaar met avonturen’. Ik hoop maar dat dit niet het laatste boek van Meinderts en Fienieg is.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb